Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Metaforum

Transformatie
Nieuwe situatie

Projectomschrijving

Een bijna zestig jaar oude historische hal van de TU Eindhoven is getransformeerd tot het nieuwe hart van de universiteit. Tegelijkertijd is bovenop de hal een nieuw gebouw gezet, de faculteit Wiskunde en Informatica. Deze opmerkelijke combinatie van hergebruik, transformatie en nieuwbouw is ontworpen door het Rotterdamse Ector Hoogstad Architecten.

De zogenoemde W-hal is in 1958 gebouwd als een ‘flexibele, overdekte hectare voor machines en experimenten’. Architect ir. Joost Ector, in 1996 zelf afgestudeerd in Eindhoven, transformeerde het gebouw in dezelfde geest tot het nieuwe hart van de TU Eindhoven. Het MetaForum biedt onder meer plaats aan de nieuwe centrale bibliotheek, een groot aantal studie- en loungeplekken, horeca, winkels en studentenbalies. Het zuidelijke deel is omgetoverd tot een overdekt evenementenplein.

Loopbruggen op de eerste verdiepingen verbinden het MetaForum met de omliggende gebouwen. Spectaculaire zichtlijnen op de verschillende niveaus benadrukken de centrale ontmoetingsfunctie van het complex. Studenten die via de bruggen binnenkomen, dalen af naar de bibliotheek en de andere centrale functies op de begane grond en in het souterrain. Of ze gaan via de panoramische trap of met de lift naar boven, naar de nieuwbouw van de faculteit Wiskunde en Informatica (16.000 m2).

De faculteit lijkt als een massief metalen blokje boven de hal te ‘zweven’. Dat komt door de zeer subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen. De nieuw aangelegde kelder onder het MetaForum compenseert deels het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw én herbergt alle technische installaties. De voorzieningen om het klimaat in het complex te regelen zijn in de eerste verdiepingsvloer ingebouwd. Het historische karakteristieke dak kon daarmee vrij blijven van installaties en zo in oude luister worden hersteld.

Voor de restauratie van de bestaande, ongeïsoleerde gevel van de W-hal is gebruikgemaakt van een nieuwe methode waarbij de oorspronkelijke stalen ‘stoeltjesprofielen’ op een onderhoudsarme en omkeerbare manier zijn getransformeerd tot een goed geïsoleerde vliesgevel, zónder dat het uiterlijk is veranderd. Deze methode maakt volgens specialisten grote kans uit te groeien tot de standaardoplossing voor dit soort restauratieprojecten.