Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Timmerfabriek Schiedam

Transformatie
Het lichte opengewerkte atrium met het restaurant op de nieuwe tussenverdieping.

Projectomschrijving

De Timmerfabriek, een karakteristiek industrieel pand uit 1948, vormt één van de laatste oorspronkelijke panden op het voormalige terrein van de scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam. Dit unieke wederopbouwpand van ca. 9.500 m2 is getransformeerd tot dé nieuwe huisvesting voor offshore-ingenieursbureau GustoMSC. De voormalige scheepstimmerwerkplaats is gebouwd als daglichtfabriek: grote glasoppervlakken en verdiepingshoogten zorgden samen met een centraal atrium voor een licht gebouw waar men prettig kon werken. Door de jaren heen is die openheid echter steeds meer verdwenen. Bij de transformatie stond herstel van het open karakter dan ook centraal. Het atrium vormt nu weer het hart van het gebouw. Om de enorme begane grond van zeven meter hoog en manshoge borstweringen functioneel te maken is er een extra verdiepingsvloer in deze ruimte aangebracht. De huidige begane grondvloer kan daardoor worden gebruikt als overdekte parkeergarage, terwijl er op de nieuwe eerste verdieping meer dan genoeg vrije hoogte overblijft om de centrale faciliteiten van het kantoor te huisvesten. Twee nieuwe open trappen in het atrium vormen een snelle verbinding tussen de centrale voorzieningen op deze verdieping en de twee bovengelegen werkverdiepingen en activeren meteen het atrium. De installaties zijn weggewerkt in verhoogde vloeren zodat de oorspronkelijke zware betonconstructie zichtbaar en onaangetast kon blijven. Tegelijkertijd maken deze verhoogde vloeren meteen weer zicht naar buiten mogelijk over de anderhalve meter hoge borstweringen. De werkvloeren zelf zijn semi-open ingericht met halfhoge scheidingswanden die zorgen voor akoestisch comfort en visuele rust op de werkplek, maar laten het open karakter van de pand in tact.

Doelstelling

Bij de transformatie van dit industriŽle pand van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving voor GustoMSC, stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen.
Doel: een optimale balans tussen authentieke kwaliteit en modern comfort.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De nieuwe huisvesting voor GustoMSC biedt plaats aan 250-300 medewerkers, een bedrijfsrestaurant, diverse overleg- en vergaderfaciliteiten en een parkeergarage voor 47 autoís. Het pand is zo goed mogelijk nageÔsoleerd en voorzien van state-of-the-art klimaatinstallaties in een verhoogde systeemvloer. Deze vloer borgt samen met verplaatsbare wanden meteen ook de flexibiliteit van het plan. Extra trappen in het atrium werden gewenst om de looplijnen kort te houden. Een grote uitdaging school bovendien in het creŽren van een semi-open werkvloer met zeer goede akoestische eigenschappen zonder de openheid van het pand te verliezen: ťťn van de belangrijkste wensen van de opdrachtgever.

Resultaten tot nu toe

De Timmerfabriek is in september 2015 opnieuw in gebruik genomen en de openheid en transparantie van het nieuwe kantoor worden alom gewaardeerd. Medewerkers zijn meer zichtbaar voor elkaar, weten elkaar daardoor eerder te vinden en zijn bovendien trots op hun nieuwe pand.

De burgemeester van Schiedam plaatste in december officieel een boom in het atrium als start van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Timmerfabriek, waarmee het project officieel gereed is. Bezoekers van het pand zijn overweldigd en de eerste oud-medewerkers uit de Timmerfabriek zijn al gespot om een kijkje te nemen op hun oude werkplek.

Functies vóór de ingreep
werkplaats/magazijn/kantoor/opslagzolder

Functies na de ingreep
kantoor met parkeergarage