Inzendingen

< Terug naar overzicht

Abel Tasmantoren

Transformatie
Nieuwe situatie

Projectomschrijving

De opvallende Abel Tasmantoren in het centrum van Assen heeft na een periode van grotendeelse leegstand een nuttige herbestemming gekregen die bijdraagt aan de stadsbeleving van de Drentse hoofdstad.

De 11 verdiepingen tellende toren, gelegen in het centrum en nabij het centraal station leent zich uitstekend voor een transformatie naar woonruimte.
Voor het realiseren van de appartementen is zoveel mogelijk hergebruikt, bestaande kanalen en gevelopeningen. Een aantal kleine constructieve aanpassingen in de kern van het gebouw in samenwerking met energiezuinige toepassingen leveren 90 betaalbare woonappartementen op die voorzien zijn van alle hedendaagse voorzieningen.

Het callcenter gevestigd op de elfde verdieping is gedurende de transformatie in gebruik gebleven, daarnaast is op de begane grond nieuwe invulling gegeven op de bestaande kantoorruimte. De vestiging van 2 makelaarskantoren geven het gebouw een levendige uitstraling.

Na investering in de Abel Tasmantoren is er ook door de gemeente Assen gestart met het verbeteren van het gebied rondom de toren. Het centraal station wordt grondig aangepakt en ook de uitvalswegen zijn opgeknapt.
Hierdoor is een totale gebiedstransformatie ontstaan waar de Abel Tasmantoren prominent deel van uitmaakt.

Doelstelling

De grote witte toren, een blikvanger in de omgeving, revitaliseren tot woon/werk gebouw. Waarbij met volwaardige appartementen onder de huursubsidiegrens wordt ingesprongen op de vraag naar flexibele woonruimte in Assen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

-De vierkante meters van het gebouw optimaal benutten.
-Hergebruik van de bestaande voorzieningen waar mogelijk.
-Doormiddel van het creŽren van bedrijvigheid het gebouw te doen opleven.
-Appartementen realiseren die betaalbaar, energiezuinig en gebruiksvriendelijk zijn.

Resultaten tot nu toe

Na aanvang van het project werd al gauw duidelijk dat er in Assen veel behoefte is aan de woonruimte zoals hier gecreŽerd wordt. Nog voordat de appartementen officieel te huur aangeboden worden, zijn er bij de verhuurder, Vestal Woonservices, al 450 aanmeldingen van geÔnteresseerde huurders.
Inmiddels is 2/3 van de bouw gereed en wordt de bouw gefaseerd opgeleverd, wat betekent dat de eerste bewoners medio februari hun intrek zullen doen.

Functies vóór de ingreep
Kantoor (grotendeels leegstaand)

Functies na de ingreep
Kantoor en wonen