Inzendingen

< Terug naar overzicht

Bellevue, Arnhem

Renovatie
Het nieuwe atrium, geschikt om te werken, toegankelijk voor omgeving

Projectomschrijving

Op 4 januari 2016 is gestart met de renovatie van ĎBellevueí wat bestaat uit twee bouwdelen verbonden door een atrium. Het betreft ca. 25.000 m2 b.v.o. verdeeld over 6 verdiepingen en een 2-laags parkeergarage onder het gebouw. De gebouwen zijn qua looproute met elkaar verbonden door meerdere loopbruggen op meerdere verdiepingen. Het oude kantoor, stammend uit 1990, is gebouwd op de plek van het voormalig hotel Bellevue.

Tijdens de renovatie is 80 proces van het gestripte materiaal hergebruikt. De helft van de gestripte materialen is hergebruikt in het kantoorpand, de andere helft is naar andere projecten gegaan. Zo zijn bijvoorbeeld oude binnendeuren gebruikt voor vloeren in stijgleidingkasten. De isolatie uit de binnenwanden is gebruikt voor de isolatie van de buitenschil. De pantryís op de werkvloeren zijn gemaakt van geperst stro en het meubilair is door onze leveranciers opgeknapt en teruggeplaatst.

Alle gebruikte materialen zijn in een grondstoffenpaspoort vastgelegd, zodat duidelijk is uit welke grondstoffen het gerenoveerde pand bestaat. Als het gebouw ooit gesloopt moet worden, is exact duidelijk welke delen weer kunnen worden hergebruikt.

Het nieuwe kantoorpand is nagenoeg energieneutraal. Dit is onder meer bereikt door geen gebruik meer te maken van gas en het dak te voorzien van zonwerende glasplaten met ingebouwde zonnepanelen. De atriumkap bestaat nu voor 80 procent uit zonnepanelen. Het resultaat: 70 procent minder energie uit het openbare net, energie opslaan in de kelder en sturen op energiebehoefte en overschot. Helemaal energieneutraal kon dit pand niet worden. Dit heeft te maken met de fysieke ruimte, bijvoorbeeld voor zonnepanelen.

Doelstelling

De doelstelling vanuit de opdrachtgever bestond uit 4 ambities: energieneutraal, circulariteit, stimulerende werkomgeving en lokaal duurzaam. Deze ambities zijn vertaald in concrete resultaten zoals bijvoorbeeld 80% reductie van het energiegebruik, 100 % hergebruik van het aanwezige bouwvolume, werkplekken die energie geven aan de medewerkers en ingebruikname op 1 januari 2017.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen op hoofdlijnen was als volgt:
- maximale reductie van de energiebehoefte;
- maximale duurzame opwek op de Hoofdlocatie;
- Circulariteit: 100% hergebruik aanwezige bouwvolume;
- Volledig grondstofpaspoort bij oplevering van de renovatiewerkzaamheden met als doel de grondstoffen en mutaties in de toekomst circulair te kunnen beheren.
- Stimulerende (werk)omgeving: flexibel, toekomstbestendig, prettige werkomgeving
- Oplevering conform bestek,
- Behalen en verbeteren ambities
- Tijdige ingebruikname door de medewerkers op uiterlijk 01-01-2017;
- Realisatie zonder meer- en minderwerk
- Integraliteit in ambities, financiŽn, planning, communicatie, verantwoordelijkheid en kwaliteit;
- Uitvoering binnen de afgegeven vergunning.

Resultaten tot nu toe

Het gebouw is opgeleverd op 23 december, zoals vooraf afgesproken. De gestelde ambities zijn dankzij de renovatie behaald. Het gebouw is in gebruik genomen op 1 januari 2017. De medewerkers waren enthousiast over het eindresultaat.

Functies vóór de ingreep
Kantoor

Functies na de ingreep
Kantoor en publieke voorzieningen