Inzendingen

< Terug naar overzicht

De Alliantie HQ

Renovatie
De in de gevel uitgespaarde glasvlakken markeren het atrium en werken inmiddels als beeldmerk.

Projectomschrijving

Naar ontwerp van Studioninedots is een jarenzeventig-gebouw op het Lucentterrein in Hilversum getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie. De meest in het oog springende ingreep betrof het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie. Zo ontstond een spectaculaire vide van vier verdiepingen, een levendig hart met veel daglicht dat de verschillende afdelingen verbindt. Verbinden was dan ook het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp. De Alliantie concentreert in het nieuwe hoofdkantoor namelijk haar vestigingen en om de nieuwe collegiale relaties en die met bezoekers te faciliteren, hebben alle collectieve functies een plek aan het atrium gekregen; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s op de verdiepingen. Het dynamisch karakter van het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten maar bovenal doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt. Dit is aan de buitenzijde ook goed te zien: grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie sparen een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel waardoor het gebouw ook een nieuwe identiteit kreeg. Binnen is direct duidelijk dat het weghalen van vloeren en muren letterlijk ruimte heeft geboden aan meer daglicht in het met 22 meter uitzonderlijk diepe, en voorheen dus donkere gebouw. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Naast de akoestische kwaliteit zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van de pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken.

Doelstelling

De Alliantie ambieerde efficiŽnt samengevoegde vestigingen op ťťn plek en het vormgeven aan Het Nieuwe Werken. Het nieuwe hoofdkantoor moest tevens de identiteit uitstralen. Na de bewuste keuze voor renovatie boven sloop-nieuwbouw moest de bestaande constructie dan ook als basis dienen voor duurzaam, transparant, collectief ťn flexibel hergebruik.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Renovatie van een jaren zeventig-gebouw van bijna 6.300 m2 bvo tot kantoor voor Het Nieuwe Werken, met inbegrip van het interieur ontwerp.
Binnen diende in ieder geval voor 400 werknemers 234 werkplekken te worden gerealiseerd, waaronder 168 gesloten (vanwege hun functie voor telefoneren of huurdersgesprekken) en 17 open en informele werkgebieden en daarbij een vergadercentrum, een ontvangstruimte en een restaurant.

Resultaten tot nu toe

Bij De Alliantie verlopen de contacten tussen (nieuwe) collegaís en die met bezoekers nu volledig anders dan voorheen. Vooral de niet-traditionele werkvormen worden gewaardeerd en blijken vruchtbaar: de overlegplekken, de huiskamers, het werkcafť.
Van grote invloed op de werknemers, en op de energierekening, is het openen van de gevels. Dat daglicht nu ruim binnenvalt wordt hoog gewaardeerd.
Het gebouw heeft bovendien twee voorgevels; aan twee zijden liggen entrees. De begane grond is daarmee onderdeel geworden van een looproute door het gehele gebied Ė met het publieke werkcafť als mogelijke tussenstop.

Functies vóór de ingreep
kantoor

Functies na de ingreep
kantoor, restaurant