Inzendingen

< Terug naar overzicht

De Rechercheur

Transformatie
ENTREE WOONGEBOUW NIEUW

Projectomschrijving

Het gebouw met als bijnaam de Rechercheur is in 1954 door Dudok ontworpen als politiebureau. Het ligt aan de Kapelstraat in Hilversum pal achter de Grandhotel en theater Gooiland. Corporatie De Alliantie is eigenaar van het gebouw en benaderde Vanschagen Architecten om 18 wooneenheden voor starters te ontwerpen.
De gebouwvorm is langwerpig met drie kantoorverdiepingen, een kelder en een kenmerkend lessenaarsdak. Het is een lastige locatie: de langsgevels zijn ingeklemd door parkeervelden. De enige toegang zit op de kopgevel aan de Kapelstraat. Vanuit dit punt werd het politiekantoor met een trappenhuis en lange binnengangen ontsloten. De noordelijke langsgevel van het gebouw, richt zich naar de stad en is een typische Dudokgevel met rijke ritmering van penanten tussen verticale ramen. Ook de kopgevel aan de Kapelstraat is ongeschonden gebleven en mooi van verhouding en schaal. De tweede kopgevel sluit aan op belending. De Rechercheur is in 1979 tijdelijk in gebruik geweest voor het huisvesten van buitenlandse werknemers. Er zijn toen pijnlijke aanpassingen gepleegd in de plattegronden en aan de zuidgevel. De Rechercheur is geen monument (gewoon vergeten?) maar hoe mooier onze herstelplannen eruit kwamen te zien hoe groter de gemeentelijke ambitie om het gebouw wel als monument te beschouwen. Dat was soms verwarrend. Belangrijke ontwerpingrepen zijn:
-realiseren van bewoonde begane grond met uitstraling, -herindeling van de appartementen op de verdiepingen, - toevoegen van combi galerij/balkons op zuidgevel om hiermee de in 1979 verminkte zuidgevel met glas en staal te verbeteren. Het project is in minder dan 1 jaar gebouwd.

Doelstelling

Betaalbare huisvesting voor starters in de binnenstad. Bijdragen aan duurzaam bouwen.
Hergebruik van een kloek en fraai Dudok ontwerp. Realisering van waardevermeerdering door herstel fraaie uitstraling van Dudokgebouw en versterken van de aanhechting met de woonomgeving.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

-Op de begane grond zaten kantoorruimtes ontsloten door een binnengang aan zuidgevel.
In de transformatie zijn 6 woningen gerealiseerd met een voordeur aan de parkeerpleinzijde en een ruim terras (30 m2) aan de Gooilandhotelzijde. De terrassen werden mogelijk door met de gemeente af te spreken dat 9 parkeerplaatsen van eigen terrein konden worden verplaatst naar een efficiŽnter in te delen gemeentelijke parkeervoorziening.
-De kelderverdieping bevat alle woningbergingen (oa fietsen).
-De 12 woningen op de verdiepingen zijn opgeknapt/herverdeeld.
Er is een 3 meter brede galerijzone toegevoegd gemaakt van staal en glas met privťbuitenruimte.
-Op het dak zitten PV panelen.

Resultaten tot nu toe

De Rechercheur is opgeleverd eind december 2016. Het is in trek bij starters en zat gelijk vol. De energie bij het inrichten spatte ervan af, toen ik nog even wat fotoís nam rond kerst. De blinde zuidgevel op de begane grond aan het parkeerterrein, bevat nu voordeuren/ramen t.b.v. de bg. woningen. De toegevoegde galerijen/balkons maken het gebouw chique in plaats van shabby.
Gebouwentree en trappenhuis (met glas en stoeltjesprofielen) ogen uitnodigend. In de avond zie je het diepblauw van de wandbekleding in het trappenhuis zelf. De royale terrassen met buitenverlichting zorgen eveneens voor woonsfeer op maaiveld.

Functies vóór de ingreep
politiebureau en tijdelijke huisvesting buitenlandse werknemers (1979)

Functies na de ingreep
18 wooneenheden