Inzendingen

< Terug naar overzicht

De Zuidkaap

Renovatie
Beide zijden van De Zuidkaap beschikken nu over een gelijkwaardige entree met een heldere uitstraling

Projectomschrijving

De kreten ‘Heerlijk Helder’ uit de Heineken-slogan verbeelden voor ons optimaal de transformatie van de flat aan de Generaal Smutslaan tot ‘Heerlijk Helder Zuidkaap’. Waar de flat in het verleden de drager was van Heineken-reclame op het dak, maakt de flat nu - met zijn nieuwe uitstraling - reclame voor zichzelf, zijn bewoners en zijn eigenaar.

De gebruikers c.q. doelgroep van flat De Zuidkaap zijn senioren. Het functionele accent in de renovatie voor De Zuidkaap ligt daarom bij toegankelijkheid en levensbestendigheid. De uitwerking kenmerkt zich door een verschijningsvorm met een eigen identiteit, gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige producten. Het aspect duurzaamheid is hierbij een belangrijk verbindend uitgangspunt, behorende bij de nieuwe exploitatieperiode van 50 jaar.

Voorheen ervaarden bewoners de directe omgeving van de flat als sociaal onveilig. Met name voor ouderen is dit item bepalend voor het woongenot. Door ingrepen op complex- en woningniveau hebben we ervoor gezorgd dat het weer heerlijk wonen is in De Zuidkaap. Duistere plekken zijn weggenomen en met nieuwe, transparante entrees zijn de flat en zijn garages, bergingen en souterrain prettiger met elkaar verbonden.

Doelstelling

Projectdoelstellingen
Gericht op senioren
- Toegankelijkheid
- Aanpasbaarheid naar toekomst
- Zorg/welzijn infrastructuur
Overlastbeperking
- Bouwtijd per woning
- Verstoring woongenot voorkomen
- Bewonerscommunicatie
Duurzaamheid
- Energie
- Materiaalgebruik
- Gezond binnenmilieu
- Efficiënt beheer en onderhoud
Complexuitstraling
- Landmarkfunctie
- Eigentijds 21e eeuw
- Veilige groene buitenruimte

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De verhuurbaarheid van De Zuidkaap stond onder druk omdat het complex uit 1969 niet voldeed aan de eisen van de 21e eeuw voor wat betreft energiekosten, binnenklimaat en veiligheid (sociaal, brand en asbest). Ook keuken, badkamer en toilet waren toe aan renovatie. TBV Wonen constateerde de behoefte aan goedkope appartementen < € 557 (2014) die geschikt zijn om hulp en zorg te verlenen aan bewoners die (op termijn) hulp nodig hebben. Daarom heeft TBV Wonen De Zuidkaap grootschalig gerenoveerd als seniorencomplex.

Resultaten tot nu toe

De Zuidkaap kent geen voor- of achterkant meer nu beide zijden een gelijkwaardige entree hebben met open, heldere uitstraling. De westelijke entree verschaft met nieuwe lift en trappenhuis toegang tot de bergingen in het souterrain. De verruimde, oostelijke entreehal fungeert als verwarmde wacht- en ontmoetingsruimte. Op het brugelement tussen galerij en fietsenberging is een groot gemeenschappelijk terras gesitueerd dat – bij goed weer – een plek van samenkomst en ontmoeting voor bewoners vormt en toegankelijk is voor scootmobiels. Voor de renovatie waardeerden bewoners hun woning met een 6,7; na de renovatie met 8,2. BAM Wonen werd beoordeeld met een 8,6.

Functies vóór de ingreep
wonen

Functies na de ingreep
wonen