Inzendingen

< Terug naar overzicht

DDW Expo Stadhuis Eindhoven

Transformatie
De tijdelijke situatie, een ruimtelijke tentoonstelling, gestapeld van gerecyclede houten legborden.

Projectomschrijving

Tijdens de Dutch Design Week 2016 is het stadhuis van Eindhoven tijdelijk getransformeerd tot een circulaire expositie. Iedereen van binnen en van buiten de stad kon aan de hand van verschillende themaís kennismaken met de veranderde rol van de gemeente en de wijze waarop inwoners, bedrijven en organisaties samen met de gemeente de stad vormgeven.

De expositie vormde een krachtig ruimtelijke object, die enerzijds een opvallende maar aangename ruimte creŽerde en anderzijds op logische momenten op de achtergrond stond om de inhoud en informatie ruimte te geven. Daarnaast is door realisatie geen materiaal verspild voor de korte tijd dat de expositie plaatsvond, maar juist aangetoond hoe waardeloos geacht materiaal een waardevolle functie kan vervullen.

Dat is gerealiseerd met 120 m3 houten legborden van industriŽle stellingkasten, nog zonder bestemming en beschikbaar gesteld door Collin Recycling uit Venlo. Door de legborden verspringend te stapelen tot wanden ontstond er een ruimtelijke tentoonstelling met hoeken, zitjes, tafels, speelplekken, openingen en doorzichten. De wanden zijn samengebonden met spanbanden. Een tentoonstelling die zowel opvalt door zijn moirť-effect en tegelijkertijd een aangename routing behelst, waarin de bezoeker geleidelijk meegenomen wordt langs het materiaal, de objecten en de verschillende themaís met zichtbaar de samenwerking tussen de gemeente en de stad.

Na afloop zijn de legborden overgenomen door meubelmaker Herso om deze te verwerken in zijn meubels. Daarnaast hebben ook de projectdisplays, spanbanden, schroeven en de toegepaste verlichting nieuwe bestemmingen gevonden. De tentoonstelling is gewaardeerd door publiek en een selectiecommissie als "The Best of DDW 2016".

Doelstelling

Voor een beperkt budget het stadhuis van Eindhoven tijdelijk transformeren. Om een levendige en circulaire expositie te realiseren die toont hoe alle Eindhovenaren samen de stad maken en hoe de gemeente hierbij design-denken inzet om op een creatieve manier tot nieuwe manieren van samenwerken en nieuw beleid te komen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het transformeren van het stadhuis van de gemeente Eindhoven tot een expositie tijdens de Dutch Design Week 2016. Waarbij zorg wordt gedragen voor het projectmanagement, contact met de bij de te exposeren projecten betrokken personen, tekstuele redactie, grafisch en ruimtelijk ontwerp, bouw en afbouw en kostenbeheersing. De expositie dient levendig en interactief te zijn en alle lagen van de samenleving aan te spreken. De doelstelling om deze expositie circulair op te pakken is op initiatief van het gehele team toegevoegd aan bovenstaande eisen.

Resultaten tot nu toe

Door ze toe te passen in deze tentoonstelling zijn ca. 2000 legborden gered uit de versnipperaar van Collin Recycling. De tentoonstelling zelf heeft ca. 600 geÔnteresseerden geÔnformeerd over de toepassing van design-thinking door de gemeente Eindhoven. Na de tentoonstelling is de ca 20.000 kilo hout overgenomen door meubelmaker Herso. Deze meubelmaker heeft al 15 jaar geen hout ingekocht. Al het hout dat ze gebruiken komt namelijk uit sloop en andere materiaalstromen. Het hout van de legborden wordt maandelijks gemiddeld in 40 meubels toegepast. Van deze meubels zijn er inmiddels ook zo'n 40 verkocht.

Functies vóór de ingreep
Stadhuis

Functies na de ingreep
Expositie