Inzendingen

< Terug naar overzicht

Europalaan Eindhoven

Transformatie
nieuwe entreehal van het woongebouw - voorheen woonwinkel

Projectomschrijving

Begin 2016 is woningcorporatie Woonbedrijf verhuisd van vier locaties naar een nieuw kantoor in de binnenstad van Eindhoven. Het was voor Woonbedrijf geen optie om oude kantoorpanden leeg te laten staan. Een woonfunctie lag voor de hand. In het oude kantoor en woonwinkel aan de Europalaan zijn 48 betaalbare appartementen voor flexwonen gerealiseerd. Zo blijven er geen lege kantoren achter én wordt gezorgd voor nieuwe woonruimte, voor kwetsbare doelgroepen.

Het hart van het kantoorgebouw werd gevormd door een enkellaags atrium met grote verdiepingshoge boogvormige daglicht-sheds en had een publieksfunctie. Rondom dit atrium lagen de kantoorvleugels.

Het winnen van de architectuurprijs van Eindhoven vormde in 1992 de bekroning op het nieuw gerealiseerde kantoorpand. Arie van Rangelrooij van architecten|en|en was 25 jaar geleden als architect al betrokken bij het ontwerp en nu werkte hij ook weer mee aan de transformatie.

In de kantoorvleugels zijn kleine zelfstandige wooneenheden gerealiseerd en in het atrium 9 shed-woningen. Iedere shed-woning heeft een nieuwe verdieping in de boogvormige daglicht-shed gekregen waardoor dit een heel speciaal woningtype geworden is. Alle woningen zijn gerealiseerd volgens het duurzaamheidsprincipe van The Natural Step (TNS).

In de oude woonwinkel lag een tegelvloer als kunstwerk, ontworpen door Peter Struycken. Deze vloer is in de nieuwe plannen geďntegreerd en vormde de basis voor het nieuwe kleurpalet waar opnieuw Struycken bij betrokken is. Samen met architecten|en|en is het kleurgebruik van wanden en vloeren verder uitgewerkt met als resultaat de bijzondere nieuwe binnenruimtes. Eerst werd gewerkt op kunst, nu wordt gewoond in kunst.

Doelstelling

Het bestaande kantoorpand binnen het casco transformeren tot een sfeervol wooncomplex voor kleine huishoudens waar het minimaal 40 jaar fijn wonen is. De woningen zijn geschikt voor flexwonen; voor woningzoekenden die zoeken naar snel beschikbare en betaalbare woonruimte, maar die weinig kans hebben om op korte termijn een huurwoning te vinden

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De opgave is om 48 betaalbare huurappartementen te realiseren. Lage woonlasten zijn belangrijk voor de doelgroepen en daarom zijn er steeds afwegingen gemaakt tussen kosten en functionaliteit/bruikbaarheid, bijvoorbeeld door de lift onbruikbaar te maken, hebben de huidige bewoners aanzienlijk lagere servicekosten.

Het gebouw moet ook in verschijningsvorm en in beleving naar een woongebouw transformeren. Bij het uitwerken van het plan dient rekening te worden gehouden met het tegelvloerontwerp van kunstenaar Peter Struyken.

Alle woningen zijn gerealiseerd volgens het duurzaamheidsprincipe van The Natural Step (TNS).

Het gaat dus over betaalbaarheid en beschikbaarheid, woonbeleving en duurzaamheid binnen een sociaal budget.

Resultaten tot nu toe

• 48 huurappartementen zijn opgeleverd voor kwetsbare doelgroepen en volgens de uitgangspunten.
• Extra woning toegevoegd door kennis van samenwerkingspartners
• Alle woningen gerealiseerd volgens het duurzaamheidsprincipe van The Natural Step
• All electric woningen
• Het kunstwerk geintegreerd en verlengd in de nieuwe functie
• Binnen het gestelde budget gebleven, subsidie voor de individuele luchtwarmtepomp en korting op de verhuurdersheffing
• Maatschappelijke meerwaarde; 10 appartementen zijn verhuurd aan jongeren die woonbegeleiding krijgen via Leger des Heils, Neos, Rentree en Het Venster
• Maatschappelijke meerwaarde: flexwonen, voor woningzoekenden die op zoek zijn naar snel beschikbare en betaalbare woonruimte

Functies vóór de ingreep
woonwinkel / kantoorruimte woningcorporatie

Functies na de ingreep
woningen