Inzendingen

< Terug naar overzicht

Huisvesting Jongerius Amersfoort

Renovatie
Entree nieuwe situatie, fotografie Koen van Damme

Projectomschrijving

Bij het zoeken naar een nieuwe huisvesting voor de Gerechtsdeurwaarders werden verschillende locaties in ogenschouw genomen, waarbij de goede bereikbaarheid van bedrijvenpark de Hoef de doorslag gaf. Het leegstaande pand voldeed aan de wens naar een grotere behuizing.
Het plan van aanpak kenmerkt zich door zowel binnen als buiten op te schonen. Verharding is vervangen door natuur, met behoud van de vereiste vijftig parkeerplaatsen. De plattegrond was verworden tot een onoverzichtelijk labyrint. Door de grote vloeroppervlakte bevonden veel ruimtes zich ver van de gevel, in het donker. De vloeren zijn ingericht als open kantoorvloer. De splitsing van het gebouw ten behoeve van een tweede gebruiker zorgt voor een ruggengraat dwars door het midden van de plattegrond. De inzet van een vide met daklicht introduceert veel licht tot diep in het gebouw en zorgt samen met een grootse trap voor ruimtelijkheid.
Op het gehele dak zijn zonnepanelen geplaatst, die in combinatie met een warmte-terugwin-systeem en een warmtepomp het energieverbruik drastisch beperken. Tevens is er een innovatief luchtbehandelingssysteem toegepast, waarbij ventilatielucht door holle vloerelementen wordt gevoerd naar vloerroosters. Hierdoor is een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd.
Het betonnen casco is de basis voor een robuust interieur. Functies als pantry, toiletten en vergaderruimtes gepositioneerd liggen achter een zwarte glazen wand die wordt gecombineerd met het standaard plaatmateriaal OSB. De toepassing van baksteen voegt met zijn poreuze toon een extra dimensie toe. De plafonds zijn bewerkt met akoestisch spuitwerk en er is veel gewerkt met geluidabsorberende gestoffeerde meubels.

Doelstelling

De doelstelling van de opdrachtgever was het huisvesten van het groeiende bedrijf in een groter kantoor. Door renovatie van een bestaand pand, waarbij duurzame ingrepen een energiezuinig gebouw en een comfortabele werkomgeving voor de werknemers opleveren, wordt tegemoet gekomen aan het actuele maatschappelijke probleem van leegstand en milieu.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Jongerius heeft 35 medewerkers in dienst, voor wie het nieuwe werken opgezet werd. Op een open vloer worden verschillende soorten werkplekken ingericht die de werknemer flexibel kan gebruiken. Er kan een plek uitgekozen worden die uitnodigt tot samenwerking en ontmoeting of juist mogelijkheid tot stilte biedt. Na de entree bevindt zich de receptie in de centrale ruimte rond de vide. Archief, toiletten, pantry en vergaderruimtes krijgen plaats tegen de achterwand. Het bedrijfsrestaurant ligt met 34 zitplaatsen aan een buitenterras. Het totale kavel bedraagt 5.500 m2, de footprint van het gebouw is 1.260 m2, Jongerius gebuikt 1.550 m2 van het gebouw.

Resultaten tot nu toe

Aangezien de opdrachtgever en de architect elkaar door hun goede familiaire band vaak tegenkomen, is het bouwteam volledig op de hoogte van de resultaten. Naar grote tevredenheid werken de medewerkers van het bureau in het nieuwe pand. Hoe je merkt dat de sfeer ergens goed is? De schommel is altijd bezet.

Functies vóór de ingreep
kantoor

Functies na de ingreep
kantoor