Inzendingen

< Terug naar overzicht

Lighting

Transformatie
Lighting na transformatie

Projectomschrijving

Het voormalig hoofdkantoor van Philips Lighting in het centrum van Eindhoven is gebouwd rond 1980. Omgeven door afgesloten parkeerterreinen en losstaande gebouwen, was het lange tijd een afgesloten enclave in de stad. Door het vertrek van Philips Lighting naar de High Tech Campus kwam deze locatie in het stadscentrum vrij.
Diederendirrix architectuur & stedenbouw heeft vorm gegeven aan de herontwikkeling van het terrein. Door aan de noordzijde te verdichten met woontorens, kunnen we het zuidelijk deel van de 3,5 hectare vrij laten. Hier komt een stadspark waarin het riviertje de Gender opnieuw kan stromen. Het gebied vormt een belangrijk onderdeel van de Westcorridor, de structuurvisie van West 8, die het centrum verbindt met Strijp-S en landgoed de Wielewaal.

De drie vleugels van het vrijkomende kantoorgebouw van 43.000 m2 zijn ingevuld met meer dan 600 appartementen voor veelal eenpersoonshuishoudens van jonge starters of expats. Op de begane grond is ruimte voor onder meer een supermarkt en koffiebar. De structuur van het gebouw en de betonnen trappenhuizen zijn behouden, terwijl we de gevels openden. Grote schuiframen laten de loftwoningen baden in het licht. Op de bovenste verdieping liggen grote penthouses met ruime terrassen. Mooie materialen als natuurstenen gevelvlakken en goudkleurige aluminium kozijnen zorgen voor een luxe uitstraling.

Het project is turn-key opgeleverd. Compleet afgewerkt, inclusief meubilair, een goed geoutilleerde keuken en, uiteraard, een tv ťn stofzuiger van Philips.

Doelstelling

Lighting moest een woongebouw worden met short-stay-appartementen voor eenpersoonshuishoudens (jonge starters of expats). Op het dak is een volledig nieuwe laag gebouwd met 49 penthouses met ruime terrassen. Daarnaast wordt het hele 3,5 ha tellende terrein Ė het Emmasingelkwadrant Ė herontwikkeld. In het nieuwe Victoriapark zal het riviertje de Gender opnieuw stromen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De drie vleugels van het vrijkomende kantoorgebouw van 7 verdiepingen van 43.000 m2 zijn ingevuld met meer dan 600 appartementen voor veelal eenpersoonshuishoudens van jonge starters of expats. Op de begane grond bevinden zich verschillende commerciŽle functies. De structuur van het gebouw en de betonnen trappenhuizen zijn behouden, terwijl we de gevels door het verwijderen van de prefab betonnen elementen openden. Grote verticale schuiframen laten de loftwoningen baden in het licht. Op de bovenste verdieping liggen grote penthouses met ruime dakterrassen. Mooie materialen als natuurstenen gevelvlakken en goudkleurige aluminium kozijnen zorgen voor een luxe uitstraling.

Resultaten tot nu toe

Het gebouw is sinds de zomer van 2016 volledig in gebruik. Meer dan 95% van de lofts en penthouses is inmiddels verhuurd. De lofts hebben een royale verdiepingshoogte van vier meter met volledig open gevels waardoor veel licht binnenvalt. Ze variŽren van 38 tot 69 m2. Een groot deel van de lofts heeft een entresol, toegankelijk via een speciaal ontworpen trappetje dat tegelijkertijd de kapstok is. De bewoners huren de lofts volledig ingericht met meubilair. In de plint van het gebouw zit een supermarkt en een aantal andere winkels, diverse horecagelegenheden, een wasserette en een fitness studio.

Functies vóór de ingreep
Hoofdkantoor Philips Lighting

Functies na de ingreep
616 lofts en penthouses, commerciŽle functies (supermarkt, winkels, wasserette, diverse horecagelegenheden, fitness studio, kantoren)