Inzendingen

< Terug naar overzicht

Lumière Cinema

Transformatie
De elektriciteitscentrale, met zijn kenmerkende silhouet van kappen, weer in oorspronkelijke kleuren hersteld

Projectomschrijving

De voormalige elektriciteitscentrale (1910) en ketelhuizen van de Sphinx-fabriek in Maastricht maken deel uit van het nieuwe cultuurcluster ‘de Timmerfabriek’, en is gelegen aan de binnenhaven ‘het Bassin’. De herontwikkeling van dit complex maakt onderdeel uit van het stedelijk ontwikkelingsproject ‘Belvédère Binnensingel’, waarbij het cultuurcluster als aanjager zal dienen voor de verdere herontwikkeling van dit voormalige industriegebied ten noorden van het centrum van Maastricht. Aangezien het complex uit vier verschillende panden bestaat met ieder een andere conditie en status is ieder pand in technische zin anders aangepakt. Om de twee zwaar vervallen ketelhuizen op een degelijke en duurzame manier te kunnen herstellen is het in zeer slechte staat zijnde metselwerk verwijderd en de staalconstructie als geheel geconserveerd. Deze aanpak maakte het mogelijk om onder deze ketelhuizen een kelderbak aan te leggen waarin de drie grootste filmzalen een plek hebben gekregen. Dankzij deze ingreep kon er in de hallen zelf genoeg ruimte overblijven om rond de kleine zalen de beeldbepalende kapconstructies te blijven ervaren: het karakter van het complex waar Lumière ooit verliefd op werd. De centrale en ketelhuizen werden vervolgens grondig gerestaureerd en in de rijksmonumentale machinehal kreeg het filmhuis een restaurant met terras aan het water. Het geheel vormt nu een prachtig complex, waarin het industriële erfgoed van de Sphinx is gecombineerd met state-of-the-art filmzalen en een uitgebreide gastvrije horeca in een geweldige ambiance: een uniek filmhuis op een unieke plek!

Doelstelling

Doelstelling: het transformeren van de voormalige elektriciteitscentrale van de Sphinx tot filmhuis, zodat een goede aanjager voor het ontwikkelgebied Belvedère zou ontstaan, belangrijk industrieel erfgoed van de Sphinx behouden zou kunnen blijven én het filmhuis een fantastisch nieuw onderkomen zou krijgen en daarmee verder kon uitbreiden.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Zes state-of-the-art filmzalen variërend van 50 tot 160 stoelen (totaal 500 stoelen), een restaurant met keuken, een apart verhuurbare bar met terras en een kantoor met verhuurbare ruimte voor start-ups. Daarnaast werd gevraagd de rijksmonumentale machinehal volledig te restaureren en het complex als geheel zo goed mogelijk te verduurzamen. De timmerwerkplaats, met zijn bijzondere Hennebiqueconstructie, zou eigenlijk alleen als geraamte behouden blijven, maar is door de architecten toch als geheel in de plannen opgenomen. Het doet nu dienst als kantoor voor het filmhuis en wordt doorkruist door een stedenbouwkundige openbare doorgang als toegang tot de centrale binnenplaats van het bouwblok

Resultaten tot nu toe

Het filmhuis is in oktober 2016 feestelijk geopend door de wethouder van cultuur van de gemeente Maastricht. Het filmhuis bestond op dat moment 40 jaar en het openingsfestival van twee weken dat op deze avond volgde was een groot succes.

De bezoekersaantallen zijn boven verwachting: zowel trouwe als nieuwe bezoekers en toeristen weten het filmhuis te vinden. Niet alleen voor de film maar ook vanwege de uitstekende horeca en het historische complex; oud-medewerkers of hun kinderen leggen steeds meer verhalen over de Sphinx bloot. Zo blijft de historie van de Maastrichtse Sphinx levend: een échte aanwinst voor de stad!

Functies vóór de ingreep
Elektriciteitscentrale en Timmerwerkplaats

Functies na de ingreep
Filmhuis met horeca en kantoor