Inzendingen

< Terug naar overzicht

Merwedehof

Transformatie
Villawal, getransformeerd naar wooncomplex Merwedehof. De binnentuin nog in aanbouw

Projectomschrijving

Merwedehof Nieuwegein omvat de transformatie van een 6.975 m2 groot kantorencomplex naar 87 woningen. Het kantoorpand had 13 kantoorunits. Een bijzonder verrassende facelift veranderde Merwedehof in een modern woongebouw met ondergelegen parkeergarage en afgesloten fietsenstalling.
Merwedehof telt in totaal 87 appartementen. De lokale corporatie Jutphaas Wonen nam 41 huurwoningen af. De 46 koopwoningen zijn verkocht aan particulieren.

Gemeente Nieuwegein, Local en Trebbe hebben intensief samengewerkt om deze transformatie mogelijk te maken. Daardoor is het project binnen anderhalf jaar aangekocht, ontwikkeld, verkocht en in aanbouw genomen. De gemeente geeft hoge prioriteit aan het aanpakken van de leegstand van kantoren.
In een vroeg stadium is contact gezocht met Jutphaas Wonen. Door de toekomstige huurders van de corporatie bij het ontwerpproces te betrekken is er een product ontstaan dat optimaal aansluit bij de markt.

Met deze transformatie voorzien Local en Trebbe niet alleen in het oplossen van de leegstand, maar komen zij ook tegemoet aan de vraag naar betaalbare woningen in de gemeente. De woningen variŽren van 39 m2 tot 74 m2 GBO. Het balkon of terras van alle appartementen kijkt uit op een binnentuin. Het nieuwe appartementengebouw ligt op loopafstand van het levendige stadshart van Nieuwegein.

Doelstelling

De doelstelling van de transformatie van kantoor naar woningen, was om de krappe woningmarkt te voorzien van goede en vooral ook betaalbare huisvesting voor een zo breed mogelijke doelgroep, met behoud van bestaand vastgoed.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van eisen omvatte op hoofdlijnen de ombouw van de voormalige kantoorgebouwen aan de Villawal tot 87 appartementen, deels koop en deels huur. De appartementen kregen een buitenruimte door balkons aan de gevel te maken. De gemeenschappelijke ruimten zijn representatief gemaakt. Per appartement is een parkeerplaats beschikbaar in de parkeergarage. Op het terrein en in de parkeergarage is een gemeenschappelijke fietsenberging gerealiseerd. Het binnenterrein is opnieuw ingericht met een aantrekkelijke gemeenschappelijke binnentuin.

Resultaten tot nu toe

Met de transformatie van Merwedehof kregen 13 kantoorunits, welke bijna allemaal leeg stonden, een nieuw toekomstbestendig leven, in de vorm van 87 appartementen. Appartementen die een brede doelgroep aanspreken en waar mensen met plezier wonen. De bewoners, zowel kopers als huurders, zijn zeer tevreden en wonen er met heel veel plezier. De transformatie van het kantorencomplex naar woongebouw is een duurzame oplossing voor leegstand ťn een adequaat antwoord op de vraag naar betaalbare woningen.

Functies vóór de ingreep
Kantoren

Functies na de ingreep
Appartementen