Inzendingen

< Terug naar overzicht

Museum De Pont

Transformatie
Nieuwe situatie met follies ©Jannes Linders

Projectomschrijving

Museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. In 1990-1992 heeft Benthem Crouwel Architects de monumentale fabriek uit de jaren dertig verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. Het hoogtepunt van de fabriek is de grote lichte zaal – met aan een zijde de intieme ‘wolhokken’. In de zaal zijn twaalf daklichten over de gehele lengte van het gebouw, die een natuurlijke belichting en sfeer geven aan deze unieke ruimte.
Museum De Pont is in 2016 verbouwd en uitgebreid met 1.100m2, naar een ont-werp van Benthem Crouwel Architects. Ook betreden sinds kort bezoekers het voorterrein van museum De Pont via een entreepoort, die bestaat uit meerdere geschakelde doorgangen. Het zijn open structuren, zogenaamde ´follies´, met ieder een specifieke functie. De poort is onderdeel van de aanpassing van het gehele voorterrein.
De nieuwe vleugel van het museum grenst aan de museumtuin. De tentoonstellingsruimte is 20 bij 27 meter, in totaal bijna 600m2. Het nieuwe restaurant, met een aan de museumtuin grenzende lounge inclusief open haard, is groter en heeft een centrale plaats gekregen tussen de oudbouw en de nieuwe vleugel. De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum blijft intact en sluit goed aan op de huidige museale route. Bovenramen rondom laten het plafond zweven en zorgen voor spectaculaire lichte ruimtes. De museumshop is vergroot en krijgt een verbinding met de bibliotheek. Door de recente aanpas-singen is een logische opeenvolging van publieksfuncties ontstaan: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin.

Doelstelling

Hergebruik van een oude fabriek, wat getransformeerd is naar eigentijds (en cultureel) gebruik en gericht op publiek.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Transformatie naar een volwaardig en eigentijds museum, dat technisch voldoet aan alle eisen.
Uitbreiding van de oude fabriek en herinrichting van entreegebied: 1.100m2 aan expositieruimte, restaurant, bibliotheek en een nieuw entreegebied (kassa’s, balie, bookshop).
Herinrichting van voorgebied (exterieur): de toegangs-follies (voor voetgangers, bussen, auto’s en fietsen), herbestrating.

Resultaten tot nu toe

Museale tuin was aanvankelijk gesloten en is nu een onderdeel van het museum en de routing.
Lounge toegevoegd met eerste open haard in een museum in Nederland.