Inzendingen

< Terug naar overzicht

Nul op de Meter-portiekflat - Mr. Samuel van Houtenweg in de Bilt

Renovatie
De nieuwe situatie na realisatie van de renovatie

Projectomschrijving

De 28 portiekflats van de Van Houtenweg, gebouwd in 1962, hadden een gemiddeld energielabel F. Na de aanpak van De Verduurzamers krijgt het complex het predicaat Nul op de Meter. Met deze renovatie hebben SSW en De Verduurzamers een primeur in Nederland: het is de eerste keer dat een portiekflat in Nederland energieneutraal is. Dat dit is gelukt, is iets waar wij als partijen enorm trots op zijn. Dit complex is voorbereid op de toekomst.

De werkzaamheden zijn tussen mei en december 2016 uitgevoerd. Door de renovatie heeft het complex een hele nieuwe look, die recht doet aan de bestaande architectonische opzet. Tijdens de renovatie zijn de bewoners in hun woning blijven wonen, dit zorgde voor onrust en overlast. De bewonersbegeleider was dagelijks aanwezig als vraagbaak, luisterend oor en helpende hand. De bewoners hebben er betaalbare en comfortabele woningen voor teruggekregen. De verbeteringen in de woningen zijn voor hen goed merkbaar: ze genieten van hun prachtig opgeknapte keuken en badkamer met toilet en de woningen bieden veel meer wooncomfort. En de bewonerstevredenheid over dit renovatieproject? Een 8,4.

Doelstelling

Comfortabeler wonen en lagere energielasten, dat waren twee belangrijke doelstellingen van de ingrijpende renovatie van de woningen aan de Van Houtenweg van Woonstichting SSW uit Bilthoven.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Energetische maatregelen inclusief woningverbetering
• Energiezuinig maken van het complex naar Nul op de Meter, geen all-electric.
• Verbeteren van het wooncomfort onder andere door het vervangen van de kozijnen, het aanbrengen van triple-glas, betere isolatie aan de buitenzijde van het complex, vergroten van de balkons, schilderwerk interieur, vernieuwen van de installatie én vervangen van badkamer met toilet en keuken.

Bewoners
• Blijvende betaalbare woonlasten.
• Participatie van bewoners bij het renovatieproces, van voorbereiding tot de nazorg, waarbij de individuele bewoner centraal staat.
• Goede bewonersbegeleiding tijdens de renovatie in bewoonde staat.

Resultaten tot nu toe

Op het dak zijn 266 zonnepanelen geplaatst. De gevels zijn ingepakt met een dik pak isolatie. Verder kreeg het complex individuele balansventilatie met warmteterugwinning. Het collectieve verwarmingssysteem is omgebouwd naar een collectief systeem met individueel regelbare verwarming. Warm tapwater komt van de bodemwarmtepomp naverwarmd met elektriciteit. Door toepassing van brandstofceltechniek is verdergegaan dan Nul op de Meter. Dit tezamen zorgt voor een grote stap in de reductie van de Co2 uitstoot. De bewoners hebben de renovatie in bewoonde toestand meegemaakt. De bewonersbegeleider was dagelijks aanwezig voor vragen en ondersteuning. De bewoners gaven een gemiddeld cijfer van een 8,4.

Functies vóór de ingreep
Sociale huurwoning

Functies na de ingreep
Sociale huurwoning