Inzendingen

< Terug naar overzicht

Omke Jan

Transformatie
Nieuwe situatie met zicht op authentieke dak via wit gestuukte vide | foto: Thomas Mayer

Projectomschrijving

Door de behoefte naar authenticiteit en echtheid wilden wij de originele kwaliteit van de boerderij zoveel mogelijk benadrukken; Het in volle glorie laten zien van de majestueuze kapconstructie vormde het uitganspunt voor het ontwerp. We stonden voor de keuze om het contrast op te zoeken of om juist aan te sluiten bij de bestaande bouw.
Bij een eerdere verbouwing was een lelijke verdiepingsvloer aangebracht. Deze moest eigenlijk verwijderd worden, omdat de vloer het zicht op de kapconstructie ontnam. Door de vloer wel te behouden, er een enorme vide in te maken en het geheel te stuken, is de kapconstructie door de strakke wit gestuukte uitsparing vanuit praktisch iedere plek op de begane grond zichtbaar geworden.
De overige keuzes zijn allemaal voortgekomen uit deze ingreep.
Het meest in het oog springende detail is de lichtkoker die dwars door de verdiepingsvloer het daglicht op de stamtafel laat schijnen. Het lijkt net een bouwkundig fenomeen uit het verleden, maar dat geldt ook voor de proporties en plaats van de gastenkamers, keuken, inspiratieruimte, de muur van Friese geeltjes en materiaalkeuze voor puien en wanden.
Waar we voor de voormalige stalruimte het contrast met het gestuukte plafond opgezocht hebben, hebben we de materialen en kleuren op een sobere en authentieke wijze aan laten sluiten bij de aard van de bouw. Voor het oorspronkelijke woonhuis hebben we juist voor sprekende kleuren gekozen. Woonhuis en stal zijn net als vroeger gescheiden werelden die elkaar versterken.

Doelstelling

De opdrachtgever wilde een bourgondische ontmoetingsplek realiseren, waarbij het ambacht en eten uit de omgeving centraal staat. De melk en het vlees komen van de koe, het meel van de molen uit het dorp. In lijn met deze behoefte naar echtheid wilden wij de originele kwaliteit van de boerderij benadrukken.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

In het voormalige stalgedeelte van de boerderij is een boerenmarkt gerealiseerd. Dit is een flexibele bijeenkomstruimte, waar gegeten kan worden, waar je om de haard kunt zitten, maar waar ook producten rechtstreeks van de boer verkocht kunnen worden.
Omke Jan biedt ook een bed and breakfast. Daartoe zijn 4 gastenkamers gerealiseerd. De inspiratieruimte biedt ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten. In een deel van het voormalige woonhuis is de woonkamer geschikt gemaakt als kantoor. Boven deze kamer met een aparte opgang is een extra slaapkamer gesitueerd. Deze twee ruimtes zijn verbonden met het geheel maar vormen evenzeer een aparte woning.

Resultaten tot nu toe

De renovatie is afgerond en momenteel wordt gewerkt aan het interieur. De wensen van de opdrachtgever, ontmoeten en verbinden, zijn tot stand gekomen in het ontwerp. In december 2016 is de boerderij opgeleverd en in april 2017 zullen de deuren voor het eerst voor gasten geopend worden. Er is gewerkt aan een totaalconcept, waarbij de huisstijl, het menu en de architectuur op elkaar afgestemd zijn en het verhaal vertellen.

Functies vóór de ingreep
Boerderij

Functies na de ingreep
Horeca en Bed&Breakfast