Inzendingen

< Terug naar overzicht

Pearsonlaan

Renovatie
Renovatie van gebouw en omgeving in 2016

Projectomschrijving

De renovatie van de Pearsonlaan bestaat uit drie onderdelen: een basisaanpak van de appartementen op de verdiepingen, een transformatie van de begane grond en de herinrichting van de openbare ruimte.
1. De basis van de aanpak is een renovatie van keuken, douche, toilet en installaties van de woningen. Deze aanpak wordt in bewoonde toestand uitgevoerd; op verzoek van bewoners kan gebruik gemaakt worden van een logeerwoning. Deze basisaanpak wordt aangevuld met een facelift van de gevel, waarbij de renovatie uit de jaren '80 (buitengevelisolatie, kunststof kozijnen) blijft gehandhaafd en visueel wordt versterkt met metselwerk strips ter plaatse van de borstwering.
2. De begane grond garages, bergingen en slaapvertrekken worden getransformeerd tot de begane grond van een volwaardige maisonnette met voordeur aan de straat, eigen voorgebied als overgang van straat naar woning, woonkamer en keuken op de begane grond, directe toegang tot de tuin en vier ruime slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping. Hiertoe zijn de gevels van de begane grond volledig vernieuwd en zijn de bergingen geclusterd en deels uitgebouwd aan de achterzijde.
In combinatie met de transformatie van de begane grond worden entree en bergingen opnieuw ingericht met overzichtelijke indeling.
3. In aansluiting op de renovatie draagt de gemeente Utrecht zorg voor de buitenruimte met een herinrichting tot een aantrekkelijk en groen openbare ruimte met voldoende parkeergelegenheid.

Doelstelling

Het doel van de renovatie is het wonen aan de straat te herintroduceren en tegelijkertijd goede en betaalbare appartementen te behouden. Met de nieuwe woningen op de begane grond in plaats van de garages en bergingen is er meer zicht op de straat en ontstaat er meer sociale controle.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

De renovatie moet de technische kwaliteit van de woningen verhogen, de uitstraling van de gebouwen verbeteren, de leefbaarheid in de buurt versterken en het woningaanbod verbreden. De uitdaging voor de Pearsonlaan is om deze eisen met een standaard budget voor woningrenovatie te realiseren. De oplossing is gevonden in een ingehouden basisaanpak (handhaven ingrepen uit de jaren í80!) en een ingrijpende aanpak van de begane grond. Bij de basisaanpak is dankbaar gebruik gemaakt van de renovatie uit de jaren í80 door handhaving van de kunststof kozijnen en de buitengevelisolatie. Mede hierdoor kunnen veel kosten in een renovatie bespaard worden.

Resultaten tot nu toe

De resultaten van de aanpak zijn uiterst positief: minder onderhoudskosten, trotse bewoners, daling van de mutatiegraad tot nul, oprichting van een beheergroep door bewoners zelf om mooi te houden wat is mooi gemaakt.
De nieuwe begane grondwoningen zijn zo succesvol, dat de aanpak in een vergelijkbaar gebouw aan de Spaaklaan op identieke wijze wordt doorgezet. Meer wonen aan de straat wordt nu Utrecht-breed ingezet bij renovaties van woonwijken. In fase drie wordt het vierde blok gerenoveerd (momenteel in de steigers) voor de verkoop. Dankzij de succesvolle renovatie van de ernaast gelegen Pearsonlaan is de verkoop een grote hit in Utrecht.

Functies vóór de ingreep
woningen, bergingen en garages

Functies na de ingreep
woningen en bergingen