Inzendingen

< Terug naar overzicht

Renovatie/transformatie wooncomplex Vijfheerenlanden, Vianen

Renovatie
Nieuwe situatie westzijde

Projectomschrijving

De flats Pijlkruid en Rijstgras hebben naast het grote onderhoud binnen in de woningen ook een grote transformatie ondergaan aan de buitenzijde. Beide flats hebben een nieuw entreegebouw gekregen over 2 lagen. Een frisse uitstraling en vooral veel daglicht was een vereiste voor de nieuwe entrees. De entrees zijn uitgevoerd in wit hoge sterkte-beton met veel glas. De 2 entreegebouwen verschillen t.b.v. individualiteit en herkenbaarheid enigszins van elkaar, maar zijn wel ontworpen binnen dezelfde stijl. Opvallend zijn ook de witte betonnen kolommen die aan de buitenzijde van de galerijen en balkons zijn geplaatst waardoor de lange horizontale lijnen doorbroken worden en de flats meer de uitstraling hebben van een woongebouw in plaats van een galerijflat. Voor de kolommen aan de galerijzijde is er een dubbele structuur bedacht: gestapelde kolommen vůůr de galerijplaat langs en een substructuur met slankere kolommen op de rand van de galerijplaten. De combinatie van wit beton en nieuwe grijze stalen hekwerken geven de gebouwen een frisse uitstraling. Voor de sociale controle en veiligheid zijn er verdiepingshoge gevelopeningen gemaakt op het maaiveld t.p.v. de bergingen waardoor de plint van de gebouwen een open karakter krijgt. Daarnaast krijgt elk gebouw zijn eigen steunkleur (resp. groen en blauw). Deze kleuren komen terug op diverse bouwelementen, waaronder draaiende delen, verticale beplatingen, bergingswanden aan de van Duvenvoordestraat en op de binnenafwerking ter plaatse van de entreezones.
Het resultaat van de renovatie: woongebouwen die zowel wat binnen als buitenzijde betreft weer vele jaren mee kunnen.

Doelstelling

Het doel is het creŽren van een gedifferentieerd woningaanbod waarbij gesegmenteerd wordt tussen verschillende varianten huur en koop. Dit wordt bewerkstelligd door elk gebouw een eigen identiteit te geven. Deze identiteit komt onder meer tot uiting in het gebruik van een specifieke naam en (steun)kleur voor elk gebouw.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Hoofdlijnen PvE
- Nieuwe grotere entrees incl. nieuwe afwerking entreehal en trappenhuizen
- Toevoeging gevelelementen (betonkolommen)
- Vergroting balkons
- Toevoeging noodtrappen
- Gevelopeningen maaiveld t.p.v. bergingen
- Nieuwe voordeuren
- Groot onderhoud binnen (sanitair, cv installatie)
- Gevelonderhoud (schilderwerk)

Resultaten tot nu toe

D.m.v. maandelijkse nieuwsbrieven, inloopspreekuren en bewonersavonden zijn plannen voor de aanpak van de flatgebouwen uitvoerig besproken met de bewoners. Gedurende de uitvoeringsperiode heeft een woonconsulente van Lekstede Wonen gefungeerd als aanspreekpunt voor de bewoners. ďWij vinden namelijk dat goede communicatie met bewoners van essentieel belang is. Daarnaast hebben wij als doel om minder draagkrachtige mensen te voorzien van een betaalbare, degelijke woning. Dat is met dit project zeker geluktĒ, aldus de directie Lekstede Wonen. De grondige aanpak levert voor de bewoners een dubbel voordeel op: zij krijgen een mooier en energiezuiniger appartement, zonder hiervoor huurverhoging te moeten betalen.

Functies vóór de ingreep
Woongebouw

Functies na de ingreep
Woongebouw