Inzendingen

< Terug naar overzicht

Rotterdamse Werkplaats voor de Geest

Transformatie
Het spirituele karakter van de meditatieruimte wordt subtiel benadrukt door de drie horizonnen

Projectomschrijving

De Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest is de nieuwe thuisbasis van een boeddhistisch centrum. Het project heeft een eigentijdse, energie-neutrale, ruimte opgeleverd die recht doet aan de boeddhistische traditie. De bijzondere participatieve projectstrategie heeft geleid tot versterking van de cohesie binnen de gemeenschap, en heeft een hechte band tussen de ruimte en haar gebruikers geschapen.
Het centrum is georganiseerd in twee, door een diepe wand van elkaar gescheiden, ruimtes. Beide ruimtes hebben hun eigen karakteristieke identiteit: een meditatieruimte met een duidelijke spirituele identiteit, en een foyer met een stedelijke uitstraling. De diepe wand versterkt de beleving van het betreden van een spirituele ruimte. Het spirituele karakter van de meditatieruimte wordt subtiel benadrukt door de drie "horizonnen". De natuurlijke ruigheid van de hennep wanden, het hemelblauwe plafond, en de warme eiken bank creŽren een serene sfeer.
De multifunctionele foyer wordt gedefinieerd door de omringende wand, waarin in niches alle essentiŽle functies zijn verwerkt. Elke niche heeft haar eigen functie en identiteit. Ze verbeelden de diversiteit van de gemeenschap en samenleving, en bieden een perfecte achtergrond voor diverse nog te organiseren activiteiten. De centrale ruimte is nadrukkelijk op de straat georiŽnteerd waardoor een transparante interactie wordt gecreŽerd met de stad Rotterdam.
Het ontwerp is energie-neutraal en heeft de potentie van het bestaande gebouw binnen een minimaal budget maximaal benut. De visie en implementatie van dit integrale concept hebben geleid tot een ruimte waarin alle functionele, duurzame, en budgettaire aspecten bijdragen aan een boeddhistische-, en tegelijkertijd Rotterdamse, wereldse uitstraling.

Doelstelling

Het ontwerp had als doel de gemeenschap (een zogenaamde "Sangha") te versterken, en tegelijkertijd een band op te bouwen tussen de ruimte en haar gebruikers. Het project bijdraagt aan de verbetering van de Coolhaven buurt, door uitdrukking te geven aan lokale gemeenschappen en aan lokale identiteiten te bouwen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Kern van de opdracht was het ontwerpen van een centrum met zowel ruimte voor een boeddhistische tempel die recht doet aan boeddhistische tradities (meditatieruimte), als een ruimte die multifunctioneel inzetbaar is voor activiteiten gericht op cohesie in de samenleving. Daarnaast moest de ruimte mogelijkheden bieden voor interreligieuze dialoog. Daarvoor was het noodzakelijk dat de ruimte een "religie-neutrale" uitstraling zou krijgen, maar tegelijkertijd bezoekers inspireert in het aangaan van verbinding. De centrale plek die studie, dialoog en debat daarin innemen zijn door de architect verbeeld in het ontwerp. (foyer en facilitaire ruimtes: keuken, toiletten, garderobe, bibliotheek, vergaderruimte, opslagÖ).

Resultaten tot nu toe

Het eindresultaat is niet slechts een gebouw, maar een narratief, wat de aandacht heeft getrokken van vele lokale partijen, burgemeester en wethouders, en potentiŽle nieuwe klanten van het boeddhistisch centrum. We hebben niet slechts een architectonische bijdrage geleverd, maar een tastbare bijdrage aan compassie en ontmoeting in de stad. De expliciete aandacht voor openheid en verbinding in het ontwerp, waren aanleiding om het boeddhistisch centrum tot belangrijkste trekker aan te wijzen in het gemeentelijke programma "democratic challenge", ter versterking van participatie en cohesie van bewoners en lokale ondernemers.

Functies vóór de ingreep
drukkerij (tot 1993), gereedschappen winkel (tot 2014)

Functies na de ingreep
boeddhistische centrum