Inzendingen

< Terug naar overzicht

Tennispaviljoen TU/e campus

Renovatie
2016: Transparantie en detaillering is teruggebracht, het paviljoen is weer een fraaie en bruikbare ontmoetingsruimte.

Projectomschrijving

Het TU/e hockey- en tennispaviljoen uit 1970 van Gerrit Rietveld i.s.m. Samuel van Embden is recentelijk gerenoveerd en getransformeerd tot een parel op de campus. Door diverse verbouwingen in het verleden was de transparantie en uitstraling van het originele ontwerp verloren gegaan. Het gebouw was gedateerd en in slechte bouwkundige staat. Tegelijkertijd was het gebruik van het paviljoen juist sterk toegenomen door de ontwikkeling van de studentensportverenigingen. In eerste instantie werd de waarde van het paviljoen niet ingezien maar door betrokkenheid van opdrachtgever en architect is gepleit om het paviljoen te behouden.
Door het onderbrengen van kleedruimten in tijdelijke units (in afwachting van de aanstaande uitbreiding van het hoofdcomplex van het TU/e studentensportcentrum) kon het overige programma binnen de ruimte van het oorspronkelijke paviljoen worden vormgegeven. Met het terugbrengen van de transparantie en zorgvuldige detaillering is het paviljoen weer een fraaie en bruikbare ontmoetingsruimte geworden. Het hockey- en tennispaviljoen wordt gebruikt door de studentensportverenigingen Don Quishoot en Fellenoord, de TU/e gemeenschap en daarnaast wordt het verhuurd aan derden. De renovatie heeft een verduurzaming van het gebouw en omgeving opgeleverd waarbij het ontwerp van Rietveld in ere is gehouden. Opdrachtgever, het studentensportcentrum, architect en uitvoerende partijen hebben nauw samengewerkt om de renovatie voor elkaar te krijgen en te laten slagen.

Doelstelling

Het realiseren van goede voorzieningen (o.a. kleedruimten, vergader- en ontmoetingsruimte) voor studentensportverenigingen (hockey en tennis).
Tegelijkertijd: het behoud van een zeer bijzonder paviljoen, ontworpen door Gerrit Rietveld en uitgewerkt door Samuel van Embden.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

-Verdubbelen kleedruimten van twee naar vier
-Vergroten van ontmoetingsruimte/bar en keuken
-Vergroten van opslagruimte voor sportmaterialen van de studentensportverenigingen
-Toevoegen van een vergaderruimte t.b.v. besturen, commissies van de studentensportverenigingen en t.b.v. derden.

Resultaten tot nu toe

De renovatie heeft een verduurzaming van het gebouw en omgeving opgeleverd waarbij het ontwerp van Rietveld in ere is gehouden.
Na de renovatie is het paviljoen weer een fraaie en bruikbare ontmoetingsruimte geworden. En kan nu ook, naast de studentensportverenigingen en de TU/e gemeenschap, worden verhuurd aan derden.
Opdrachtgever, het studentensportcentrum, architect en uitvoerende partijen hebben nauw samengewerkt om de renovatie voor elkaar te krijgen en te laten slagen.

Functies vóór de ingreep
tennis- en hockeypaviljoen met bijeenkomstfunctie

Functies na de ingreep
tennis- en hockeypaviljoen met bijeenkomstfunctie