Inzendingen

< Terug naar overzicht

Theater aan de Rijn

Renovatie
Nieuwe entree aan Bartokpark (oorspronkelijke achterzijde)

Projectomschrijving

Het verbouwen en uitbreiden van het verouderde Theater aan de Rijn in Arnhem. NEXIT tevens een concept waarbij de oriŽntatie van het pand 180 graden draait. De nieuwe entree richt zich nu op de nieuwe ontwikkelingen aan de voormalige achterkant van het pand (zuidzijde) waar met het Bartokkwartier 2.0 een ongeplande nieuwe culturele enclave aan het ontstaan is; e.e.a als gevolg
van de door de crisis afgelaste plannen van projectontwikkelaar Synchroon. De oude, relatief onzichtbare entree aan de noordkant (Rijnstraat) wordt hiermee een artiesten- en personeelsentree. Voor deze omkering wordt de bouwmassa uitgebreid middels een extrusie van het bestaande karakteristieke silhouet van het pand. In deze ondiepe uitbouw worden o.a. een nieuw trappenhuis, lift, techniek en entree voor de nieuwe foyer ondergebracht. De grote zaal verhuist naar de verdieping waar de hoge ruimte onder de monumentale kapconstructie wordt blootgelegd en ingezet voor de nieuwe theatertechniek. Met name de introductie van een maatwerk tension-grid maakt deze zaal optimaal bruikbaar voor het dagelijks werk in het productiehuis.

Doelstelling

De doelstelling van de verbouw en uitbreiding van het Theater aan de Rijn is om een duurzame en toekomstbestendige plek te creŽren waar de talentontwikkeling van nieuwe generaties theatermakers in de regio Oost-Nederland de ruimte kan krijgen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Realisatie van twee moderne theaterzalen met een nieuwe foyer, trappenhuis met lift, sanitair voorzieningen, kleedkamers voor artiesten en diverse techniekruimten en theatertechnische installaties. Met name het ontwerp en de implementatie van een 'tension-grid' (een techniekvloer van open opgespannen draadstaal) is bijzonder te noemen. Door dit tension-grid (op subtiele wijze aangebracht onder in de kapconstructie van het monument) is het mogelijk om de grote zaal veel intensiever te gebruiken. Theatermakers kunnen overdag repeteren terwijl technici tegelijkertijd op het tension-grid licht en geluid mogen installeren / regelen.

Resultaten tot nu toe

Voor NEXIT en de overige adviseurs was het een grote uitdaging om het uitgebreide programma met een hoge installatiedichtheid in het bestaande casco te puzzelen zonder dat het monument zijn Ďzielí zou verliezen. Wij denken dat we hierin geslaagd zijn ondanks de fysieke handicaps van het gebouw en het beperkte budget. Het gebouw is in december 2016 met veel enthousiasme in gebruikt genomen en dat belooft een mooie toekomst voor Theater aan de Rijn.

Functies vóór de ingreep
Theater

Functies na de ingreep
Theater met foyer