Inzendingen

< Terug naar overzicht

Transformatie en restauratie Post-Plaza Leeuwarden

Transformatie
begane grond: het schitterende Grand Café anno 2016

Projectomschrijving

Het monumentale postkantoor van Leeuwarden van C.H. Peters (bouwjaar 1902) is één van de grootste in zijn soort in Noord-Nederland. Het gebouw staat bovendien op een prominente plek: aan de Tweebaksmarkt, vroeger een gracht van allure, tegenover het oude Provinciehuis en op de kop van de Korfmakersstraat. Door de bestaande 40 kamer-tellende hotelaccommodatie in het Witte Hûs uit te breiden met het vroegere postkantoor heeft Leeuwarden een hotelvoorziening op niveau gekregen. Het exterieur van het postkantoor, een rijksmonument, is op ingetogen wijze gerestaureerd en alleen aan de twee glazen verbindingen aan de zuidzijde met het Witte Hûs is iets van de nieuwe functie afleesbaar. Binnen openbaart zich in het voor iedereen toegankelijke Grand Café de allure van de fraaie hal met de bijzondere houten, op de late Engelse gotiek geïnspireerde, kapconstructie van Amerikaans grenenhout. Samen met eigenaar HOSCOM en de betrokken partijen is dit postkantoor getransformeerd naar 42 hotelkamers, twee vergaderzalen, een Grand Café, keuken, back-of-house en zelfs een eigen koffiebranderij. Daarnaast zijn in het gebouw de niveaus teruggebracht van 9 naar 6 en is er een nieuwe entresol verdieping gerealiseerd. De ziel van het voormalige postkantoor is tot in detail verwerkt in het schitterende, reeds met een internationale design-prijs bekroonde, interieur van het gebouw. Door gebruik te maken van het historische karakter van het voormalige postkantoor en de andere gebouwen, vertelt Post-Plaza een verhaal. Niet voor niets hangt bij de entree van het Grand Café een gedicht met een ode aan de postbode.

Doelstelling

Transformatie van het oude monumentale postkantoor naar hotel en Grand Café; nieuw leven voor een prachtige plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten van het historische decor. Een huiskamer van Friesland waar alles klopt en de dingen vanzelf lijken te gaan.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het voormalige postkantoor is getransformeerd naar een eigentijds en uniek 4-sterren hotel met een BVO van ca. 3.200 m2, verbonden met het bestaande hotel in het naastgelegen Witte Hûs. De opgave behelsde de realisatie van 42 hotelkamers, een uniek Grand Café, een keuken en back-of-house, een aantal vergaderzalen én een omvangrijke restauratie van het rijksmonument. Naast de gestelde kaders op het gebied van financiën en planning, was de belangrijkste eis in dit project om het gebouw weer identiteit en ziel te geven en er een aantrekkelijke bestemming van te maken in Leeuwarden.

Resultaten tot nu toe

Met de zorgvuldig uitgevoerde transformatie is een laagdrempelige 4-sterren hotel en horeca locatie gerealiseerd in de binnenstad van Leeuwarden die binnen 4 maanden door gasten is uitgeroepen tot het beste hotel van de stad. Het afgelopen jaar ontving het Grand Café ruim 100.000 bezoekers. Nationale en internationale professionele erkenning voor het ontwerp is er ook; Post-Plaza is dit jaar genomineerd als beste restyled hotel van Nederland door Horeca Entrée, Beste restaurant Design voor een FX Award en heeft de Shaw Global Design Award gewonnen.

Functies vóór de ingreep
voormalig postkantoor, daarna vergader- en bijeenkomstruimte

Functies na de ingreep
hotel, Grand Café, vergaderruimte