Inzendingen

< Terug naar overzicht

Van Tilburg Mode

Transformatie
Voorgevel boerderij en winkel aan het Laar, nieuw

Projectomschrijving

Middenin het dorp Nistelrode staat een bijzondere winkel: Van Tilburg Mode & Sport. Een familiebedrijf begonnen in 1885 als kleermaker en uitgegroeid tot een winkel bestaande uit meerdere gebouwen met eigen entrees met als hart een eigen naaiatelier.
In 2009 wordt het buurpand, een jaren í30 boerderij, aangekocht. De boerderij als voorbeeld van de laatste ontwikkeling van de langgevelboerderij, is aangewezen als Rijksmonument.

In diverse studies is onderzocht op welke wijze de boerderij onderdeel kan worden van de winkel, als drager van de identiteit en kwaliteiten van dit familiebedrijf.
Naast extra winkeloppervlak is er vooral behoefte aan een duidelijk entreegebied. Hiervoor wordt tussen de boerderij en het vernieuwde bijgebouw op het achterterrein, een overdekt erf gemaakt. Een semi-transparant dak overkapt het erf en vormt een fysieke verbinding tussen de verschillende gebouwen.
Door de schijnbaar willekeurig geplaatste bijzondere kolommen heeft de overdekte ruimte steeds de kwaliteit van een erf, als een verzamelplek zonder duidelijke richting.
De bestaande boerderij manifesteert zich nadrukkelijk in dit erf waarbij het gebouw zich niet aangepast heeft aan de nieuwe functies maar de functies voegen zich naar het gebouw.
Om de hoofdentree te verduidelijken is het aangrenzende deel van de winkel met zijn jaren Ď70 gevel ook aangepast en gemoderniseerd en is er is een hoog accent gemaakt in een mooie grijze baksteen.

Door de boerderij niet alleen te zien als gebouw, maar als compleet erf met bijgebouwen, is een nieuw beeld van de winkel gemaakt. Gebaseerd op traditie en met een duidelijke blik op de toekomst.

Doelstelling

In eerste instantie is de boerderij gekocht zodat extra parkeerruimte kon worden gecreŽerd. Na onderzoek is deze doelstelling aangepast naar het op een vanzelfsprekende wijze integreren van de boerderij in het winkelcomplex.
De boerderij en het erf zijn hierdoor verbeelder geworden van de kernwaarden van het bedrijf.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- inpassen Rijks monumentale boerderij
- vergroten winkeloppervlak
- verduidelijken entree aan de doorgaande dorpsstraat het Laar en vanaf het parkeerterrein
- meer eenheid brengen in gevels aan het Laar en de gevels grenzend aan het parkeerterrein
- verbeteren daglichttoetreding en ontsluiting van de herenafdeling op de eerste verdieping
- nieuwe horecaruimte en terras
- extra parkeerruimte

Resultaten tot nu toe

Na een lang ontwikkeltraject is het nieuwe erf begin dit jaar opgeleverd en in gebruik genomen waarbij de monumentale boerderij een wezenlijk onderdeel is geworden van de totale winkelbeleving. Het overdekte erf werkt hierbij als een ontvangstruimte van waaruit je de verschillende gebouwen en kledingafdelingen kunt bezoeken.
De winkel heeft nu eindelijk een duidelijke en lichte entree waar je je welkom voelt en welke door zowel de opdrachtgevers als het winkelende publiek hogelijk gewaardeerd wordt.

Functies vóór de ingreep
boerderij met koeienstal en bijgebouwen/stallen

Functies na de ingreep
winkel