Inzendingen

< Terug naar overzicht

Vuurtoreneiland

Transformatie
De duurzame infrastructuur komt samen in de installatieschuur bekleed met Shou Sugi Ban, gebrand hout.

Projectomschrijving

Het eiland is magisch, omzoomd door de horizon op het Markermeer, open naar wind en zon, bezaaid met resten van de verdedigingswerken en natuurlijk de nog steeds operatieve vuurtoren.
Het project bestond uit het herstel van de fortificaties, de aanleg van een nieuwe duurzame installatietechnische infrastructuur en een masterplan voor de stapsgewijze openstelling van het eiland, beginnend met een nieuwe 'winterrestaurant' in de kazerne, naast het al 3 jaar draaiende, tijdelijke zomerrestaurant.
De werkzaamheden van deze eerste fase bestonden uit restauratiewerk van de fortificaties, een verduurzaming van de eilandinstallaties en de transformatie van de kazerne. In toekomstige vervolgfases worden de munitiebunkers omgebouwd tot slaapplekken, worden schuilhutten op het eiland neergezet, een boomhut gebouwd en wordt een centrale vuurplaats gebouwd naast de kazerne.
De ingrijpende duurzame installaties zijn plaatselijk zichtbaar op het eiland - een helofytenvijver en zonneboilers op de verdedigingswal, maar grotendeels onzichtbaar. Alle verschillende stromen van water, lucht en energie komen samen in de installatieschuur, een zwart houten schuur, bekleed met Shou Sugi Ban, gebrand larikshout.
De kazerne werd geschikt gemaakt voor het winterrestaurant en kreeg een subtiel ingepaste nieuwe faÁade, een nieuwe vloer en werd voorzien van 3 vrijstaande blokken: de keuken, de bar en de toiletten in de ruimtes waar zich vroeger de barakken bevonden. Een aantal ruimtes werden als logeerplekken ingedeeld. Achter de kazerne werden de munitiebunkers voorbereid voor toekomstig gebruik als slaapplek, gesitueerd naast de voormalige geschutbeddingen. Dit platform wordt tegenwoordig in de zomer als openluchttheater gebruikt.

Doelstelling

Omdat iedere ingreep op het eiland zwaar is afgewogen is de aanwezige melancholie, de romantiek van het verval, niet verstoord. Dit was het voornaamste doel en daardoor is de verborgen schoonheid en het magische samenspel van natuur en historie nog steeds aanwezig. Kortom de kunst van het niets doen.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het programma van het project bestond uit de consolidatie van de fortificaties, een winterrestaurant in de kazerne, slaapplekken in de munitiebunkers, een boomhut/werkstudio en schuilplekken op de dijken van het eiland. Er werd ook gezocht naar nieuwe mogelijkheden, gebruik makend van het bestaande, waaronder bijvoorbeeld het buitentheater op de geschutbeddingen.

Resultaten tot nu toe

Het winterrestaurant is in het najaar geopend en vanaf het eerste moment een groot succes. De bezoekers - die gemiddeld 2 maanden moeten wachten op een reservering - komen voor de combinatie van het bijzondere eten met de ruigheid en de eenvoud van deze unieke plek, waarin beleving van de elementen centraal staat. De zon, de wind en de horizon in de zomer; de kou, het vuur en de intimiteit in de winter. Het eiland draait in de hele beleving om rijkheid in eenvoud: het koken op houtvuur, de verwarming met houtkachels en het gebruik van materialen in het interieur.

Functies vóór de ingreep
Monumentaal forteiland (Stelling van Amsterdam)

Functies na de ingreep
Restaurant en logiefunctie