Inzendingen

< Terug naar overzicht

W Hotel Bank

Transformatie
Nieuwe situatie lichthof met glazen brug over de kap van de monumentale ontvangsthal.

Projectomschrijving

Met de transformatie van de voormalige Kas Bank, een rijksmonument aan de Spuistraat in Amsterdam, heeft het centrum van Amsterdam er een nieuwe publieke plek bijgekregen en is het monumentale karakter van het gebouw bewaard gebleven. F.W.M. Poggenbeek paste in 1908 in zijn ontwerp voor dit bankgebouw een voor die tijd zeer moderne betonconstructie toe. Hij bekleedde de monumentale gevel met zandsteen en plaatste deze op een plint van robuuste blokken natuursteen. Het ontwerp volgde de typologische opzet van bankgebouwen uit deze periode; met kluizen in de kelders, een monumentale ontvangsthal onder een glas-in-lood kap op de eerste verdieping en kantoren op de bovenste verdiepingen. Architect C.B. Posthumus Meyjes jr. voegde er in 1932 een vleugel aan toe. De ontwerpen van 1908 en 1932 werden als uitgangspunt genomen in het nieuwe ontwerp van Office Winhov. De monumentale elementen in het gebouw, zoals de natuursteen gevel, de hoofdentree, de ontvangsthal, de trappenhuizen en het lichthof zijn zorgvuldig gerestaureerd. De verduurzaming van het gebouw heeft geleid tot een BREEAM Very Good Label. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn 66 suites voor het W Hotel verwezenlijkt. In de plint zijn een publiek toegankelijke spa, een bar en restaurants gerealiseerd. Langs de Spuistraat werd de XBANK gevestigd; een ‘creative incubator’ waar Nederlands talent op het gebied van mode, kunst en design zich presenteert.

Doelstelling

Aan de basis van het ontwerp lag de ambitie om zowel het monumentale karakter van het bestaande gebouw te versterken als een verfijnde laag toe te voegen die passend is bij het nieuwe, publieke karakter van het gebouw.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Transformatie van een rijksmonument tot een vijfsterrenhotel met 66 suites, waarin tevens openbare voorzieningen worden opgenomen; oftewel een transformatie van een gesloten gebouw naar een publiek gebouw in het centrum van de stad. Met de herbestemming van het gebouw werd ruimte gecreŽerd voor de XBANK, restaurants, een spa en een bar. De relatie tussen het gebouw en de straat moest worden verbeterd. Door de drie toegangen tot het gebouw nieuw leven in te blazen en te verbeteren, is dit nagestreefd.

Resultaten tot nu toe

De originele karakters van de ontwerpen uit 1908 en 1932 zijn teruggebracht. De monumentale onderdelen van het pand zijn gerestaureerd en voor het eerst sinds jaren weer blootgelegd. Publieke functies zijn in het rijksmonument opgenomen. De voornaamste toevoegingen aan het gebouw zijn gericht op het optimaliseren van de ontsluiting in en rond het gebouw. De toegevoegde onderdelen onderscheiden zich door een eigentijds materiaalgebruik en terughoudende detaillering waardoor zij afleesbaar zijn, maar ook harmoniŽren met het bestaande gebouw.

Functies vóór de ingreep
Bankgebouw

Functies na de ingreep
Hotel, spa, XBANK retail concept, bar en restaurant