CORONACRISIS In verband met de coronacrisis is de planning van de NRP Gulden Feniks 2020 aangepast.
70 inzendingen voor de NRP...

De NRP Gulden Feniks 2020 wordt uitgereikt door de Rijksbouwmeester tijdens het NRP Congres op 25 juni....

Nog vijf weken om mee te...

De NRP Gulden Feniks is in 2019 uitgereikt aan drie bijzondere transformatie- en renovatieprojecten die in...

Jurylid Dirk Baalman Nieuw jurylid: Dirk Baalman

Dirk Baalman is per 1 januari 2020 door NRP benoemd als achtste lid van de jury van NRP Gulden Feniks.

logo Inzendtermijn nationale...

Vandaag gaat de tiende editie van de nationale prijs NRP Gulden Feniks van start. Met deze jaarlijkse prijs...

 

CORONACRISIS

In verband met de coronacrisis is de planning van de NRP Gulden Feniks 2020 aangepast, zodat dit jaar toch nog een volwaardige editie van de prijs plaats kan vinden. De locatiebezoeken zullen hierdoor plaatsvinden op woensdag 16 september 2020 en maandag 28 september 2020. De inzenders van de projecten, waar de jury op bezoek komt, ontvangen hier tijdig bericht over. De prijsuitreiking van NRP Gulden Feniks vindt plaats tijdens het NRP Congres op dinsdag 17 november 2020. Informatie hierover wordt gepubliceerd op de webpagina www.nrpguldenfeniks.nl

NRP Gulden Feniks

Nationale prijs voor renovatie en transformatie
ĎVlam in mij, laai weer opí is de openingszin van het gedicht Phoenix van dichter H. Marsman. Hij zinspeelt hier op het vermogen van de feniks om op wonderbaarlijke wijze uit de as van zijn eigen teloorgang te herrijzen. In zijn plaats verrijst een nieuwe jonge feniks, die daarbij hťt symbool is van transformatie en vernieuwing van het oude.
De NRP Gulden Feniks verwijst naar deze mythe en is daarmee dť prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De NRP Gulden Feniks brengt deze voorbeelden voor het voetlicht om interessante informatie zoals succesfactoren en leerpunten uit de verschillende projecten over te dragen. De prijs heeft dan ook als motto Ďeen prijs om van te lerení.

Drie categorieŽn en een wildcard
De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt in drie categorieŽn: renovatie, transformatie en gebiedsontwikkeling. Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder project, dat met een relatief lage investering per m2 een grote impact heeft. Deze bijzondere projecten lopen dwars door de drie categorieŽn. Zij kunnen ook een tijdelijk karakter hebben.
De prijs bestaat uit een beeldje en een plaquette voor elk van de maximaal vier winnende projecten.

Renovatie, transformatie, gebiedstransformatie
Onder renovatie wordt voor deze prijs verstaan: panden die door herstel en/of gedeeltelijke vernieuwing een aantoonba≠re, duurzame toekomstwaarde hebben gekregen met behoud van hun oorspronkelijke functie. Transformatie betreft panden die een geheel nieuwe toekomst heb≠ben gekregen door een verandering van functie. Gebiedstransformatie wil zeggen: de herontwikkeling van bestaand bebouwd gebied, dat een versterkte of vernieuwde betekenis heeft gekregen en waarbij de bestaande bebouwing een substantiŽle rol speelt.

Inzenden en voordragen
Iedereen die wil meedingen naar de prijs kan hiervoor een inzending doen. Ook is het mogelijk om een voordracht te doen voor projecten van derden; dan worden de betrokkenen bij de voorgedragen projecten uit om een inzending te doen. Projecten dienen (deels) te zijn opgeleverd tussen 1 januari en 31 december 2019.
De gang van zaken is beschreven in het reglement. De beoordeling van de inzendingen is in handen van een breed samengestelde, deskundige vakjury.