Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Strijp-S

Gebiedstransformatie
Strijp-S Eindhoven nieuwe situatie

Projectomschrijving

Philips besloot eind negentiger jaren haar industriegebied Strijp I af te stoten. Het 27 hectare metende fabrieksterrein leende zich uitstekend voor een binnenstedelijke transformatie. Koninklijke Volker Wessels Stevin won de pitch met het beste plan voor ontwikkeling van het gebied.  KVWS  zocht samenwerking met de gemeente. Deze kreeg vorm in een  PPS -constructie waarbij de gemeente én stad een unieke kans kregen om historisch erfgoed met hoogstedelijke allure, een nieuw leven in te blazen. Strijp-S bestaat voor eenderde deel uit (rijks)monumenten.

Doelstelling gebiedstransformatie:
Een nieuw creatief centrum voor design, innovatie en technologie als verbindende factor tussen de High Tech Campus Eindhoven (technology) en de Technische Universiteit Eindhoven (kennis). Op Strijp-S wordt Eindhoven een echte stad, een stad met een hoge dichtheid, een internationale populatie, een rijk aanbod van vernieuwende innovatieve cultuur, een combinatie van wonen, werken en recreëren, een 24-uurs stad.

Hoofdlijnen van het programma van eisen:
Op Strijp-S staan tot 2030, in 4 fasen gerealiseerd, de volgende voorzieningen gepland:


90.000 m2 werk- en kantoorruimte,
2.500 – 3.000 woningen (290.000m2),
60.000 m2 voorzieningen (horeca, designclusters, winkels, cultuur en creatieve industrie),
135.000 m2 bvo (rijks)monumenten)
5.000 (gebouwde) parkeerplaatsen.


 

Resultaten tot nu toe:
Vastgoedontwikkeling Woningcorporatie Trudo:


Klokgebouw (2010): transformatie van productiegebouw naar cultuurhallen (capaciteit 4 zalen voor in totaal 9.000 bezoekers)
Machinekamer (2012): transformatie van energiegebouw naar grand café/restaurant en shops voor trendy kleding (van designer naar klant).
Ketelhuis (2012): restaurant kok-kunstenaar Amaro.
Anton en Gerard (2013): 244 lofts ontworpen door Bureau Jo Coenen (Gerard) en DiederenDirrix architecten (Anton). Vanaf februari 2013 worden de lofts gefaseerd opgeleverd.
woensdag 15 mei 2013 
Vastgoedontwikkeling Woningcorporatie Woonbedrijf:
SAS3, nieuwbouw: 198 wooneenheden (2012 en 2013): 3 architecten ontwierpen appartementen en stadswoningen met hoogwaardige stedelijke architectuur.
Vastgoedontwikkeling Gemeente Eindhoven, Natuurkundig Laboratorium (2013): het Natlab 2.0 is de opvolger van het wereldvermaarde Philips Natlab (1923). De gemeente ontwikkelt in dit monument een Media-Lab, art-filmhouse (7 zalen) en een vlakke vloer theaterzaal. Oplevering september ‘13, N-Architecten, Maastricht.
Vastgoedbeheerder Office-S (Park Strijp Beheer) Gebouw  SFF : huisvesting Bosch security systems, gebouw facelift, van eeuwigdurende sloopvergunning naar tienjarig huurcontract, werkgelegenheid voor 400 medewerkers.
Overige gebouwen met tijdelijke huurcontracten: in totaal zijn er nu (2013) ruim 560 hurende ondernemers op Strijp-S, variërend van eenmanszaken tot een wereldspeler als Bosch met 400 medewerkers (waarvan meer dan de helft in de R&D werkzaam).


Daarnaast zijn er veel  ZZP -ers op Strijp actief in onder andere concepten als Seat2Meet, S-clusive en Strijp-CS. Office-S (Videolab, Glasgebouw) herbergt momenteel ruim 200 bedrijven. In het Klokgebouw en de Apparatenfabriek zijn ruim 300 bedrijven gevestigd. Exclusief  ZZP -ers zijn dit bij benadering 1.500 mensen.

Het merendeel van de bedrijven werkt in de creatieve industrie (design, media, internet, communicatie) en technologie.