Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Woonzorgcentrum Scheldehof

Transformatie
De nieuwe woonzorg centrum Scheldehof na transformatie Zware Plaatwerkerij en toevoeging nieuwbouw

Projectomschrijving

Scheldehof is een verpleeghuis voor somatische, psychiatrische en psycho-geriatrische patiënten en beschikt over zelfstandige woningen waarvan een deel met zorgdiensten. Scheldehof is gevestigd in en naast de kolossale voormalige Zware Plaatwerkerij op de Scheldewerf in Vlissingen. Na de transformatie zijn hier 120 woonunits voor somatische en psychiatrische patiënten ondergebracht. Psychogeriatrische patiënten zijn gehuisvest in de nieuwbouw die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Bijzonder zijn vooral de publieksvoorzieningen als brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en een parkeergarage.

In de Plaatwerkerij zijn drie nieuwe verdiepingen gebouwd in de hal met aan weerszijden van de ruime middenstraten royale woonunits voor de patiënten. De sfeer doet bewust niet aan een instelling denken. Medische zorgvoorzieningen en technische installaties zijn zorgvuldig weggewerkt doch eenvoudig binnen handbereik. Voor openheid richting de oude stad en het water is de gesloten gevel van de plaatwerkerij opengebroken en maakte deze plaats voor veel glas. Daarachter bevinden zich nu de gemeenschappelijke huiskamers.

Aansluitend aan de Plaatwerkerij zijn twee nieuwbouwvleugels aangelegd. In de onderste twee verdiepingen zijn zes woongroepen met elk acht woonruimten voor 48 psychogeriatrische patiënten. Daarboven zijn er 54 aanleunwoningen voor zelfstandige bewoning. De zes PG groepswoningen liggen rondom een wintertuin die de bewoners in een veilige setting kunnen bezoeken. De opzet van de appartementen en units is zodanig dat deze door de bewoners intuïtief herkend worden omdat ze herinneren aan ‘normaal thuis’.

Het interieur is ingetogen, warm en rustig. Om demente bewoners te prikkelen zijn in het interieur verschillende stofferingen en materialen gebruikt.

Doelstelling

Scheldehof biedt een zorgcontinuüm aan bewoners, zodat die in hetzelfde complex wonen wanneer hun gezondheid achteruit gaat. Als Planetree-organisatie respecteert WVO Zorg het kwaliteitskeurmerk voor goede en liefdevolle zorg. Vroegere verpleeghuizen waren eenzijdige instellingen, nu zijn het appartementen en units met publieke voorzieningen waar je dingen kunt beleven. Aging Environment

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het Programma van Eisen was niet heel expliciet. Wel hadden 55 kamers voor somatische en 48 voor psycho-geriatrische zorg, voor een te kleine locatie en een beeld bepalende Zware Plaatwerkerij als historisch monument. Samen met de architect hebben we eindeloos gepuzzeld en kregen we er steeds meer woningen en voorzieningen in. De Plaatwerkerij waar we ons aanvankelijk geen raad mee wisten werd een integraal en beeldbepalend deel van het Scheldehof. Met het uiteindelijke Voorlopig Ontwerp viel alles op zijn plaats en konden we het definitieve PVE schrijven, met een historisch gebouw en tal van extra voorzieningen en aanleunwoningen.

Resultaten tot nu toe

14 november 2017 vond de ingebruikname van de nieuwe Scheldehof plaats. Inmiddels heeft het een bezettingsgraad van 100% en is de wachtlijst te lang. De Scheldehof trekt veel bezoekers. Het is een plek geworden die interessant genoeg is om mensen te verleiden binnen te komen, vooral met de publieke voorzieningen. Het bijzondere karakter van dit industriële erfgoed staat garant voor een vitale ontmoetingsplaats tussen bewoners en omwonenden, in een setting waar verleden en heden verenigd zijn. Sommige bewoners van nu zijn de werknemers van toen. Het is het begin van het in onbruik geraakte Scheldewerfgebied aan te helen.

Functies vóór de ingreep
Zware Plaatwerkerij

Functies na de ingreep
Woonzorgcentrum