Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Heeren van Maerlant, Brielle

L (gebiedstransformatie)

Projectomschrijving

Binnen de historische vestingwallen van Brielle ligt ‘De Heeren van Maerlant’. Een levendige woonbuurt met 42 woningen en 3 ‘shared spaces’. Een thuis voor zowel starters, senioren en gezinnen. Oud en nieuw komen er op verrassende wijze samen. De door Briellenaren geliefde ambachtsschool is getransformeerd naar woningen. Archeologische restanten van het 15e eeuwse Sint Catharinaklooster zijn geconserveerd in de openbare ruimte. Daarnaast versterkt de wijk bestaande groenstructuren, zoals die van de historische stadswal.

De voormalige klaslokalen van het Maerlant College zijn getransformeerd naar 6 stadsvilla’s en 6 appartementen. Karakteristieke elementen zoals de entreehal, het trappenhuis en de bijzondere kap zijn behouden en de gevel eigentijds hersteld. Hierdoor is onderscheid ontstaan tussen oud en nieuw. Zo kregen de stadsvilla’s aan de zijde van de vestingwal bijzondere serres die verwijzen naar de praktijklokalen van weleer. Op de plaats van de oude luchtbrug van de school zijn 5 stadswoningen ontworpen die qua architectuur verwijzen naar de oude situatie. Een groot kunstwerk van Berry Holslag verbeeldt de geschiedenis van het gebouw als ambachtsschool. Tegen de historische stadswallen aan zijn 4 patio bungalows ontworpen. Grote hoeveelheden glas met daarboven een groen dak zorgen ervoor dat deze woningen mooi passen in hun groene setting. In de wijk zijn 3 ‘shared spaces’ gerealiseerd waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten: een park aan de achterzijde van de oude school richting de historische stadswal, een mini park op het voormalige schoolplein en een openbare binnentuin met daarin de archeologische vondsten van het Sint Catharinaklooster. Rondom deze binnentuin bevinden zich nog eens 21 verschillende woningtypes.

De Heeren van Maerlant is door Blauwhoed en Juli Architecten ontwikkeld op basis van scenariodenken in plaats van met blauwdrukken. Co-design en co-creatiesessies zorgden voor een optimale match tussen vraag en aanbod.