Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Stationsplein, Utrecht

L (gebiedstransformatie)

Projectomschrijving

Utrecht Centraal – het meest gebruikte treinstation van Nederland – is getransformeerd tot een échte overstapmachine die alle toekomstbestendige vormen van mobiliteit naadloos verbindt, met de fietsparking in een hoofdrol. Daarnaast heeft de stad de menselijke maat terug, met een aantrekkelijke entree voor de stad in de open lucht, met betere voetgangersverbindingen en met architectuur waar de Utrechters trots op zijn.
Wij kregen de unieke kans voor een dubbel project: het nieuwe Stationsplein met daaronder het grootste fietsparkeergebouw ter wereld voor 12.500 fietsen.
Het concept is eenvoudig: de nieuwe ‘Stationsallee’ stijgt geleidelijk naar het stationsplein, dat op het niveau van stationshal en winkelcentrum gelegen is. Eronder is ruimte voor drie verdiepingen met fietsparkeerplaatsen. Snelheid en gebruiksgemak waren leidende ontwerpthema’s. Vanaf maaiveld kom je binnen op de middelste parkeerlaag, flauwe hellingbanen leiden soepel naar boven en beneden. Je kunt in vijf minuten parkeren en zelfs het meest verafgelegen perron bereiken.
De parkeergarage is bovendien een architectonische belevenis. Vides onderstrepen de ruimtelijkheid, daglicht komt diep het gebouw binnen, doorkijkjes naar de sporen en het busstation zorgen voor oriëntatie, verlichting en akoestiek zijn aangenaam en we hebben gekozen voor materialen die bij infrastructuur passen en desondanks veel verblijfskwaliteit creëren. Op de website van de Tour de France staat: ‘une cathédrale pour la bicyclette’. Een prachtig compliment!
Opvallend aanwezig zijn de zogenaamde ‘trompetkolommen’ die – bijna dertig meter hoger – het ‘bollendak’ boven het plein dragen, dat je dus droog kan oversteken. Het plein begint al een aangename verblijfsplek te worden. Het dak oogt rustig en abstract, richtingloos, is zo transparant mogelijk en al een echt beeldmerk geworden. Het is uitgevoerd als een stalen ‘monocoque’ constructie, sterk en stijf met een minimum aan materiaal, opgevuld met kunststof kussens.