Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Tinfabriek Naarden

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

De transformatie van de Tinfabriek Naarden is een voorbeeld van hoe een voormalige fabriek kan worden omgetoverd tot een eigentijdse werk- en ontmoetingsplek. Waar donkere ruimtes, zwartgeblakerd van het roet zijn getransformeerd tot een licht, transparant en gezond gebouw. Een gebouw ontdaan van de in de loop van de tijd aangebouwde en overtollige bijgebouwen, teruggebracht tot de essentie. Er staat nu een overzichtelijk en doelmatig complex, met de originele tinfabriek als kenmerkend fundament.
De autoshowroom is zo ingericht dat het na sluitingstijd gebruikt kan worden als concertzaal of een plek voor lezingen en congressen. De Meettin is ontwikkeld als flexibel kantoor- annex verblijfsconcept. Met vergaderruimtes, werkplekken voor zzp’ers en een hip café.
Het is een uniek en gedurfd concept in een branche, die qua technische ontwikkelingen continue innoveert, maar waar de verkoop nog steeds op traditionele wijze plaatsvindt. Glimmend gepoetste auto´s die vanuit glazen paleizen lonken naar de consument. Bij de Tinfabriek staat beleving centraal. Het gebouw ademt de sfeer van een fabriek, waar vakmanschap het verbindende element is. Het is versmolten met het merk Volvo en leidend voor het behoud van de historische en ruimtelijke kwaliteit van het pand. De hoofdraagconstructie, illustratief voor een hele functionele bouwperiode, van de fabriekshallen krijgt hierbij een hoofdrol. De transformatie van deze, ruim 60 jaar oude fabriek, laat tevens zien dat ook historische gebouwen, met behoud van kenmerkende eigenschappen en hergebruik van materialen verregaand verduurzaamd kunnen worden. Met als resultaat een BREEAM-In-Use-Excellent certificering.