Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kazerne, Eindhoven

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

Het project betreft de herbestemming van een loods van de gemeentereiniging en een Marechausseekazerne. Er is een ontmoetingsplek gemaakt voor designers en de maakindustrie. Die zijn dan ook beiden betrokken bij ontwerp en uitvoering. De kazerne is een gemeentemonument.
Het project is gestart in 2006 en in zijn geheel begin 2019 in gebruik genomen, na een eerdere deeloplevering van het Loodsgedeelte.

Restauratie betrof:
Het terugbrengen van het exterieur van het monument in de originele verschijningsvorm, omdat er in de loop van de tijd veel verminkingen zijn aangebracht. Daarnaast zijn er enkele ingrepen in het exterieur gedaan om meer daglicht te verkrijgen. Twee nieuwe beglaasde volumes zijn erbij gekomen die het geheel ruimtelijk compleet maken. Er zijn trappenhuizen en een lift toegevoegd en de inrichting van het plein is ter hand genomen.
Het was nodig om het casco rigoureus te renoveren tbv warmte-en geluidsisolatie, brandveiligheid en de inbouw van de hotelkamers. De houten kappen met bijzondere spanten zijn desondanks op bijna alle plaatsen  in het zicht gehouden. Het exterieur is gerestaureerd.

De bijzonderheid van dit project is dat de initiatiefnemers zonder eigen middelen maar met erg veel volhoudingsvermogen erin geslaagd zijn dit gehele complex (2500 m2 gebouw) aan te wenden voor hun ideaal: een plek te maken in Eindhoven die internationaal op de kaart staat als het gaat om het tonen van toonaangevend Nederlands design in combinatie met hospitality.
De publiciteit die het project internationaal al heeft gehad en het drukke gebruik van de eerder opgeleverde eerste fase laat zien dat er in Eindhoven inderdaad iets bijzonders tot stand is gebracht.