Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Klooster MariŽnburg, 's-Hertogenbosch

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

In de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch is het rijksmonumentale 19e-eeuwse klooster Mariënburg door BiermanHenket getransformeerd voor onder andere de Jheronimus Academy of Data Science (JADS): de nieuwe, internationale masteropleiding van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Tilburg
Het transformatieproject behelst zes gebouwen die in meerder fasen aangepakt zijn. JADS is gevestigd in drie gebouwen: het Hoofdgebouw, de Kapel en het Haakgebouw (een deel van een zijvleugel van het vroegere klooster). In het overige deel van het Haakgebouw zijn 78 compacte wooneenheden ontworpen: Campus Mariënburg. Deze zelfvoorzienende studio's worden verhuurd aan studenten van onder andere JADS. De bouwdelen Manresa, Van Lanschot en de Walpoort (het oudste deel van het klooster) zijn gereserveerd voor het bedrijfsleven. Er hebben zich meer dan dertig bedrijven en instellingen gevestigd die zich bezighouden met de kennis en techniek die ons de komende decennia veel gaan brengen: big data en IT. Daarmee heeft het complex ook een duurzame bestemming gekregen.
De hoofdopzet van het klooster is optimaal ingezet en opgeladen met het nieuwe programma. Er zijn collegezalen, studieruimtes, werkplekken voor startups en incubators en overleg- en presentatieruimtes gerealiseerd. De vroegere binnenplaats is overkapt met een glazen dak en biedt ruimte aan een werklunchcafé; een nieuwe ontmoetingsplek in het hart van het bestaande complex.
Het klooster Mariënburg is gerenoveerd en verduurzaamd door toepassing van o.a. ledverlichting, een warmtepomp en een wko installatie; het complex is nu gasloos en vrijwel onafhankelijk van het energienet. De bestaande monumentale ramen zijn voorzien van stalen voorzetramen, gevels zijn waar nodig voorzien van een isolerende voorzetwand. Voor meer daglicht binnen zijn in het dak extra dakramen gemaakt en in de kelder extra koekoeken.
Door de renovatie en transformatie heeft het oorspronkelijke  onderwijsklooster een nieuwe invulling en is het daarmee klaar voor een duurzame toekomst.