Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hof van Egmond, Haarlem

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

Het Hof van Egmond in de Slachthuisbuurt in Haarlem is een wijk uit 1926 met in totaal 162 woningen. Het betreft sociale huurwoningen waarvan de monumentale gevel is behouden en is gerenoveerd naar de originele staat. Daarachter zijn nieuwe woningen gebouwd die geheel in hun eigen energiebehoefte voorzien: ‘nul-op-de-meter’ woningen. Dankzij deze renovatie is de exploitatieduur verlengd met 50 jaar.

De woningen zijn aan de achterzijde uitgebreid over twee lagen, ze voldoen aan de strengste eisen voor thermische isolatie en luchtdichtheid en elke woning is voorzien van een individuele warmtepomp. Ook zijn er 3.144 zonnepanelen op de daken geplaatst die per jaar 700.000 kW opleveren.

Door niet te kiezen voor sloop-nieuwbouw maar voor een maatwerkoplossing kon gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur. Onderdeel van de visie is het principe dat de aannemer ‘op zijn tenen door de wijk gaat’. Een uitgekiende bouwstroom met casco-elementen in lichtgewicht cellenbeton maakt het mogelijk dat er gefaseerd aan zes tot tien woningen tegelijk wordt gewerkt. Bewoners kunnen naar deze woningen verhuizen waarna hun oude woning wordt vernieuwd: de aannemer schuift door naar het volgende blok.