Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie flats Mathenesserweg, Rotterdam

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

De gebouwen aan de Mathenesserweg zijn gebouwd in de naoorlogse wederopbouw periode waarin grote woningnood en een gebrek aan bouwmaterialen de bouw kenmerkte. Dit heeft eraan bijgedragen dat de zorgvuldig ontworpen gebouwen naar huidige maatstaven niet meer voldoen aan de eisen van comfort en gezondheid. De uitstraling van de gebouwen is echter van goede kwaliteit.
Om de woningen naar een eigentijds comfort niveau te brengen is het nodig de woningen te isoleren. De opzet van  bouwkundige constructie en beperkte ruimte in de woningen noodzaakt ons het complex van buitenaf te voorzien van een warme jas.

Er is voor gekozen de gebouwen een nieuwe hedendaagse uitstraling te geven. Hierbij zijn de sterke elementen van het oorspronkelijke ontwerp gebruikt als basis voor het vernieuwde gebouw. Kenmerkend is in de ogen van de ontwerpers de plastiek en ritme in de gevel.  Met aan de zuidzijde de bloemkozijnen en aan de noordzijde de balkons en galerijen als meest in het oog springende elementen. En als sluitstuk de prominente dakrand op het gebouw die met name aan de zuidzijde een blikvanger mag worden genoemd.

De drie woongebouwen krijgen een heldere plint en duidelijk koppen aan de Mathenesserweg. In materialisering sluiten die aan op de trappenhuizen en bergingen aan de Mathenesserweg. Het middendeel van de gevel wordt in wit stucwerk uitgevoerd zodanig dat de gevel haar plasticiteit en ritme behoud. Het isolatiepakket volgt de bestaande plastiek van de gevel. De verticale penanten komen 150 mm uit de gevel naar voren, De bloemkozijnen steken daar weer 150 mm voor uit, daarmee wordt de plastiek van gevel in stand gehouden. De prominente dakrand krijgt een grijze kleur. De bloemkozijnen en voordeuren voeren we uit in de kleur donkerblauw waarin ook de oorspronkelijk voordeuren waren uitgevoerd.