Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

SWEETS Hotel Amsterdam

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

SWEETS hotel is een radicale manier om Amsterdam vanuit een nieuw perspectief te ervaren. 28 unieke brugwachtershuisjes, verspreid over de stad en door het water met elkaar verbonden, vormen samen SWEETS hotel.
Het idee voor dit hotel ontstond in 2010. Tijdens de economische crisis stond veel vastgoed leeg. Space&Matter zag potentie in de kleine gebouwtjes, die in onbruik waren geraakt omdat de brugaansturing in Amsterdam gecentraliseerd werd. Deze collectie gebouwtjes bood de mogelijkheid om een bijzonder hotelconcept te realiseren met over de stad verspreide hotelkamers. Om dit concept te ontwikkelen en te exploiteren werd samenwerking gezocht met de oprichters van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade (Suzanne Oxenaar) en Seven New Things (Otto Nan), en met ontwikkelaar Grayfield.
De 28 leegstaande brugwachtershuisjes worden sinds 2018 in originele stijl getransformeerd tot onafhankelijke, unieke minisuites voor twee personen. Het hotel heeft geen centrale faciliteiten; voorzieningen in de buurt doen dienst als lobby, ontbijtplek of restaurant. Omdat ieder huisje in een andere buurt ligt, leren gasten bij iedere overnachting een ander stukje stad kennen.
De bouw van de brugwachtershuisjes beslaat de periode 1673 - 2009. Als collectie vertellen ze een mooi verhaal over de ontwikkeling van de stad en van haar architectuur. Architecten zoals Berlage en Van Eyck hebben ook huisjes ontworpen en de architectuurstijlen variëren van Amsterdamse School tot High Tech. Amsterdammers werden uitgenodigd om in workshopvorm mee te denken over de transformatie van de huisjes.

Alle 28 huisjes staan op bijzondere plekken; midden in de Amstel, op een idyllische plek bij een sluisje bij het Noorderpark, of pal naast de Hortus Botanicus. Soms is het een uitdaging om bij het huisje te komen en moeten hotelgasten gebruikmaken van een bootje. Een unieke ervaring van Amsterdam is gegarandeerd.