Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

SWEETS Hotel Amsterdam

M (complex van gebouwen)

Projectomschrijving

SWEETS hotel is een radicale manier om Amsterdam te ervaren. 28 unieke brugwachtershuisjes, verspreid over de stad en door water met elkaar verbonden, vormen samen SWEETS hotel. Ervaar Amsterdam vanuit een nieuw perspectief. Elk brugwachtershuisje is in originele stijl getransformeerd tot onafhankelijke minisuite voor twee personen.

Het idee voor SWEETS hotel ontstond in 2010. In de financiële crisis stond veel vastgoed leeg. Grote leegstaande kantoorgebouwen trokken de meeste aandacht maar Space&Matter zag potentie in de kleine gebouwtjes. Omdat de brugaansturing in Amsterdam gecentraliseerd werd kwamen de brugwachtershuisjes in onbruik. In deze collectie gebouwtjes zag Space&Matter de mogelijkheid een bijzonder hotelconcept te realiseren met over de stad verspreide hotelkamers. Om het hotelconcept te ontwikkelen en te exploiteren werd samenwerking gezocht met de oprichters van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade Suzanne Oxenaar en Otto Nan van Seven New Thing en ontwikkelaar Grayfield.

De 28 leegstaande brugwachtershuisjes in Amsterdam worden sinds 2018 getransformeerd tot een bijzonder hotelconcept. In SWEETS hotel wordt ieder huisje een unieke hotelkamer. Het hotel heeft geen centrale faciliteiten. Voorzieningen in buurt doen daarom dienst als lobby, ontbijtplek of restaurant. Omdat ieder huisje in een andere buurt ligt, leren gasten bij iedere overnachting een ander stukje stad kennen.

De bouw van de brugwachtershuisjes beslaat de periode 1673 - 2009. Als collectie vertellen ze een mooi verhaal over de ontwikkeling van de stad en die van architectuur. Architecten zoals Berlage en van Eyck hebben ook aan de huisjes ontworpen en de architectuurstijlen variëren van Amsterdamse School tot High Tech. Amsterdammers werden uitgenodigd om in workshopvorm mee te denken over de transformatie van de huisjes.

Alle 28 huisjes staan allemaal op bijzondere plekken; midden in de Amstel, op een idyllische plek bij een sluisje bij het Noorderpark, pal naast de Hortus.
Soms is het een uitdaging om bij het huisje te komen en moeten hotelgasten gebruikmaken van een bootje. Een unieke ervaring van Amsterdam is wel gegarandeerd.