Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Anatomiegebouw Utrecht

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het imposante Anatomiegebouw in Utrecht – ook bekend als het Veterinair Anatomisch Instituut – speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de Nederlandse diergeneeskunde. In 1819 besluit het Rijk een Rijks Veearstenijschool op te richten.

In 1918 ontwerpt architect Joseph Crouwel (1885-1962) het nieuwe Anatomiegebouw in Amsterdamse School stijl. De fraai gestileerde tufstenen dierenkoppen aan zowel het exterieur als in het interieur zijn van de hand van Beelhouwer H.A. van den Eijnde. De ruimtes in het gebouw zijn gegroepeerd rondom een twee verdiepingen hoge centrale hal, voorzien van een imposant rondbogig glas-in-lood dak. De karakteristieke collegezaal en de hoge snijzaal krijgen hun functie terug in de halfronde uitbouw op het noorden voor het juiste licht en de juiste temperatuur om het werken met kadavers mogelijk te maken. In 1921 wordt het gebouw opgeleverd. Met de verhuizing van de Faculteit Diergeneeskunde in 1988 naar de Uithof verliest het gebouw echter deze functie.

In nauw overleg met de opdrachtgever AST Beheer BV is een plan ontwikkeld waardoor het Anatomiegebouw in ere is hersteld. Het exterieur en interieur zijn volledig gerestaureerd waardoor de rijke historie herleeft voor onder andere de huidige en toekomstige generatie dierenartsen. Een groot deel van het gebouw heeft haar oorspronkelijke functie terug. De centrale hal functioneert weer als kloppend hart en het Anatomisch Theater is met moderne middelen weer het kloppend hart voor (na)scholing. Practicumlessen vinden weer plaats in de Snijzaal en het restaurant biedt plaats voor maximaal 70 cursisten. Tien appartementen zijn gerealiseerd in delen van het gebouw die zich daar goed voor lenen zonder het gebouw noemenswaardig te belasten.

In deze nieuwe hoedanigheid is het Anatomiegebouw een levend eerbetoon aan de bijzondere band die de diergeneeskunde en de stad Utrecht met elkaar hebben.