Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Bibliotheek, Museum en Ontmoetingscentrum ‘De Petrus’, Vught

S (gebouw)

Projectomschrijving

Op 6 april 2018 werd het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Petrus’ geopend. Het centrum is gehuisvest in de voormalige Sint-Petruskerk in het centrum van Vught. Daarmee werd het rijksmonument, ontworpen in 1884 door Carl weber, van de sloop gered.

In de kerk zijn nu de bibliotheek, het Vughts museum, en diverse maatschappelijke organisaties gevestigd. Met De Petrus krijgt Vught een nieuw ontmoetingsplein waar jong en oud elkaar ontmoeten. De belangrijkste ingreep is het toevoegen van een tussenvloer aan de kerk. Dit opvallende element geeft de kerk de nieuwe frisse uitstraling die past bij de huidige functie. Daarnaast geeft de vloer ruimte aan de nodige technische voorzieningen zoals verlichting, installaties en akoestisch materiaal.  Op en onder de vloer zijn kleinschalige glazen werkruimten geplaatst. Doordat de vloer voornamelijk in de zijbeuken is geplaatst blijft de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit van de kerk behouden. De verdiepingsvloer geeft nieuw spectaculair perspectief op de kerk.

Alle boekenkasten zijn geplaatst op een railsysteem zodat het middenschip vrijgemaakt kan worden voor grootschalige evenementen die enkele malen per jaar plaatsvinden. Hiermee kan de ruimte in de kerk zeer flexibel gebruikt worden.

Aan de buitenzijde is de kerkruimte uitgebreid in de vorm van enkele paviljoens. De tussenvloer loopt vloeiend door naar buiten als dak van de paviljoens en vormt daarmee de verbinding tussen binnen en buiten. Aan de Petrustuin is een horecapaviljoen gevestigd dat ook toegankelijk is vanuit de kerk.