Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Blaak House, Rotterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het ontwerp van V8 Architects brengt de monumentale en iconische kwaliteiten van het gebouw weer volledig tot uitdrukking: een combinatie van originele pracht, tactiele elegantie en moderne techniek zoals zichtbaar is geworden in het volledig vernieuwde atrium dat het gebouw zijn grandeur en kwaliteit teruggeeft; in de open vloeren en veel glas die voor transparantie zorgen en in de volledig met textiel bekleedde ornamenten die bijdragen aan de aangename akoestiek. Speciaal ontworpen verlichting zorgen voor een prettig ruimtelijk effect. Van een donker en hokkerig, gedateerd kantoor is Blaak House veranderd in een spectaculaire werkplek waarin klassiek en modern moeiteloos in elkaar overvloeien. En waar oorspronkelijke monumentale kwaliteiten optimaal tot zijn recht komen.

 

Blaak House, ontworpen door Kees Elffers als klassieke interpretatie van de wederopbouw, dateert uit 1950 en deed in eerste instantie dienst als huisvesting voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Het gebouw kenmerkt zich door een bijzondere bakstenen gevel met een statig portaal en een prachtige natuurstenen entree. Hoewel ooit bestempeld als ‘rijp voor de sloop’ is het in 2010 aangemerkt als Rijksmonument. Niettemin heeft Blaak House door eerdere bouwkundige ingrepen veel aan kwaliteit ingeboet.

 

Het gebouw is een chique, actueel, flexibel in te delen kantoorgebouw in Rotterdam, dat geschikt is voor zowel single-tenant als multi-tenant gebruik. De hoogwaardige revitalisering en verduurzaming van het monument – door bewust hergebruik van de bestaande installatie-infrastructuur en optimalisatie in de centrale opwekking laat de renovatie het energieprestatieniveau van label D stijgen naar label A – is in alle opzichten een hoogwaardige investering op de lange termijn.