Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Consulaat-Generaal van het Koninkrijk Marokko, Amsterdam

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

Doel van de verbouwing was het moderniseren van de voorgaande verbouwingen en het herstellen van de monumentaal waardevolle onderdelen van de dubbelvilla aan de Vondelstraat uit 1906. In het gerealiseerde ontwerp is het behouden van de monumentale waarde van het Nederlandse bouwwerk de basis. Waar noodzakelijk zijn nieuwe ingrepen gedaan met ornamenten en details die passen bij de Marokkaanse identiteit. In het ontwerp van het interieur van het nieuwe consulaat gaan heden en verleden, privé en openbaar, Nederland en Marokko samen.

Het plan kent twee ontwerpopgaven die op basis van consensus tussen twee overheden moesten worden vormgegeven. Daarbij lag het belang van de ene partij vooral bij de monumentale waarde en bij de andere partij bij de vernieuwing en de ingrepen die daarbij horen. Het is het beoogde dubbelhuis geworden door de samenwerking van twee overheden op basis van een ontwerpdialoog middels co-creatie.

De meest duurzame keuze is de investering in het funderingsherstel, waarmee de levenscyclus van het gebouw fundamenteel wordt verlengd. De grootste investering is misschien niet direct zichtbaar voor het publiek maar zorgt ervoor dat het dubbelhuis nog jaren op haar plek blijft staan.