Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Costes Women, Breda

S (gebouw)

Projectomschrijving

Aan de rand van het oude stadscentrum van Breda heeft EGM architecten in opdracht van a.s.r. real estate een nieuwe gevel voor een oud winkelpand ontworpen. Het winkelpand is onderdeel van het beschermd stadsgezicht en ligt op een belangrijke zichtlocatie, die de entree tot de Bredase binnenstad markeert.

Het gevelontwerp is geïnspireerd op de historische architectuur van de aangrenzende panden. Door de klassieke, gelaagde opbouw voegt het ontwerp zich naar de schaal, de maat en het karakter van de binnenstedelijke context. De lichte zandkleurige natuursteen (crema marfil) vormt een welkome verandering op de donkere, sombere gevel van voorheen. De lichte natuursteen, de antracietkleurige aluminium kozijnen en koperkleurige accenten geven het pand een eigentijdse uitstraling. Het is precies deze aandacht voor materiaal en detail waardoor het pand naadloos aansluit op de omliggende bebouwing, zonder de eigen identiteit te verliezen.

Grote glazen vensters op maaiveld zorgen voor daglicht en transparantie. De stenen kaders rondom de glaspartijen accentueren de begane grond als plint van het gebouw. Op de verdieping heeft de gevel een meer gesloten karakter. Hoge, smalle ramen met verdiepte kozijnen geven het pand een klassiek en robuust aanzien. Schuin geplaatste dagkanten, subtiele verschillen in maatvoering van de ramen en terugliggende stenenvlakken vormen een tegengewicht voor de starheid van de traditionelere architectuur en zorgen voor een moderne interpretatie van de klassieke opbouw.
 
De verhoogde dakrand verstevigt het karakter van het hoekpand binnen de stedelijke context en markeert de overgang naar de oude binnenstad. Maximale transparantie rondom de entree en op de verdieping etaleert de achterliggende ruimtes, passend bij een modern winkelpand.