Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Lijnbaan, Rotterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Rijksmonument De Lijnbaan is wereldberoemd als eerste autovrije winkelpromenade, ontworpen in de Rotterdamse wederopbouwperiode door Van den Broek en Bakema als exclusief winkelgebied met 70 luxe speciaalzaken.
In 2014 won Mei de architectenselectie voor de vernieuwing van De Lijnbaan, en daarmee de bijzondere opdracht om het symbool van de wederopbouw te renoveren en de oorspronkelijke hoge kwaliteit en jaren 50 uitstraling terug te brengen. De circa 800 strekkende meter winkelpromenade De Lijnbaan wordt hiermee weer een gebied om te winkelen én te verblijven. Exact 65 jaar na de opening is de eerste fase van renovatie, tussen Aert van Nesstraat en Oldenbarneveltplaats, in november 2018 opgeleverd.
Uitgangspunt van de renovatie was het behoud, herstel en renovatie van de tijdlaag van de jaren 50. Latere verbouwingen – zoals de toevoeging van de glazen luifels rond 1996 – zijn ongedaan gemaakt. De oorspronkelijke luifels zijn hersteld en aan onderzijde en voorzijde bekleed met geprefabriceerde delen van duurzaam Accoya hout. De terugliggende nis boven de luifels is over de hele lengte zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van gaas als duivenwering om vervuiling in de toekomst te voorkomen. In de gevels op de verdieping zijn de bestaande betonpenanten gereinigd, gerestaureerd en waar nodig teruggebracht middels een speciaal ontwikkeld ‘opzet-penant’ van composietbeton.
De luifels die de winkelpanden onderling met elkaar verbinden vormen het meest kenmerkende onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan. Met de ‘oversteekluifels’ verbinden ze het winkelgebied en omkaderen de openbare ruimte waardoor een aangename buitenruimte ontstaat, als een huiskamer in de stad. Sinds de bouw in 1953 was er geleidelijk aan steeds meer veranderd en de eenheid in het ensemble was verdwenen. Met het ontwerp van Mei is de intrinsieke kwaliteit en schoonheid weer teruggebracht en is het huiskamergevoel terug op De Lijnbaan.