Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Earth Simulation Laboratory, Utrecht

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het Earth Simulation Laboratory (ESL) is een grootschalige renovatie van het Robert J. van de Graaff Laboratorium op de campus van de Universiteit Utrecht. ESL bundelt de verschillende onderzoeksgroepen van de faculteit Geowetenschappen op één locatie. Het programma omvat verschillende laboratoria, onderzoeksruimten, werkplaatsen, archiefruimten en kantoren ter ondersteuning en uitwerking van het onderzoek dat wordt gedaan in ESL.

Het ESL is ontworpen vanuit de visie dat het gebouw enerzijds een duidelijk onderdeel uitmaakt van het architectonische ensemble van Geowetenschappen in de noordwestelijke hoek van het Utrecht Science Park, maar tegelijkertijd een geheel eigen identiteit dient te hebben. Deze identiteit komt tot uiting in de unieke en onderscheidende klimaatgevel. De dichte band van de klimaatgevel bestaat uit speciale betonpanelen met een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap. De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strip: door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta. De gevel staat daarmee symbool voor de vakwereld van de geowetenschappen en vormt zo een prachtig visitekaartje voor het baanbrekende onderzoek dat in het gebouw plaatsvindt.