Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

EDGE Olympic, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

EDGE Olympic is een kantoorgebouw uit 1990 dat een complete transformatie heeft ondergaan. Niet alleen de uitstraling werd volledig gemoderniseerd, het gebouw kreeg ook een markante Cradle2Cradle uitbreiding op het dak en is voorzien van de nieuwste high tech die het gebruiksgemak vergroten. EDGE Olympic heeft daarmee de hoogst uitgegeven WELL score tot op heden behaald: Precertified™ Platinum.

Bovenop het bestaande gebouw is een spectaculaire glazen doos geplaatst. De twee verdiepingen tellende optopping is volledig Cradle2Cradle. De duurzame houtconstructie heeft minder gewicht en kan daardoor makkelijker worden gedragen door de bestaande constructie eronder. De verdiepingen hebben een vrije hoogte van 3 meter. De kolommen en liggers van de houtconstructie blijven zichtbaar. Dat geeft aan de transparante ruimtes, die zich uitstekend lenen voor open werkgebieden, een stoere uitstraling.

Door het hele gebouw lopen twee vides. Alle verdieping zijn hierdoor op elkaar en op de centrale ruimte aangesloten. Aan de zuidgevel verbinden een kleinere vide op de begane grond en op de derde verdieping twee verdiepingen. Natuurlijk licht dringt binnen tot in het hart van het gebouw. Op deze manier kun je elkaar veel gemakkelijker tegenkomen.

Door de nieuwe gevel is niets meer terug te zien van het voormalig pand. De borstwering is uitgezaagd en de kleine ramen zijn vervangen door ramen die nagenoeg van vloer tot plafond reiken. Om dit voor elkaar te krijgen, is tegen de bestaande dragende gevel een staalconstructie geplaatst.

Een tweede uitbreiding is gedaan boven het bestaande naastgelegen parkeerterrein. Hier zijn twee extra verdiepingen gebouwd, waarbij rekening is gehouden met de omliggende panden, terwijl tegelijkertijd het maximale is gehaald uit de toegestane grenzen van het bestemmingsplan. De hoogte van de uitbouw is 13 meter en sluit naadloos aansluit bij de omliggende paviljoens. De glazenopbouw op het hoofdgebouw bereikt een hoogte van 20 meter.