Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Eťn Blok Stad - Spoorpunt, Rotterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het Spoorpunt in Rotterdam was na de bouw in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Maar nog geen honderd jaar later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen, zou alleen sloop nog verlossing bieden en een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Met het concept Eén Blok Stad heeft ERA Contour – samen met toekomstige bewoners – het pand weten te behouden. Anno 2019 schittert het Spoorpunt weer als vanouds.

Eén Blok Stad is een uniek zelfbouwconcept met als doel authentieke en karakteristieke gebouwen en panden te behouden voor een stad, door ze aantrekkelijk te maken voor een nieuwe doelgroep van ondernemende, creatieve pioniers met een eigen visie op hun ideale woning. ERA Contour neemt de buitenkant voor zijn rekening, waarna de toekomstige bewoners de casco woning zelf verbouwen en inrichten.

Binnen Eén Blok Stad wordt op een vernieuwende manier gewerkt. Hoe het casco er precies uit gaat zien, wordt bepaald samen met de participerende kopers. Tijdens klantenpanels wordt o.a. de indeling, de buitenruimtes en de collectieve ruimtes besproken. Bij het Spoorpunt leverde dat verrassende inzichten op. Deelnemers brachten zaken en oplossingen naar voren die de kwaliteit van het pand ten goede kwamen.

Begin 2017 startte de renovatie. Hierbij stonden kwaliteit, detaillering en het overeind houden van het karakter van het Spoorpunt voorop. Daarna waren de kopers aan de beurt. De liefde en aandacht die de ontwerpers in het werk hadden gestopt, stopten zij er ook dubbel en dwars in. Het resultaat: een gebouw met comfortabele stadswoningen op een bijzondere locatie, met unieke bewoners en dito uitstraling naar de buurt. Het lelijke eendje is een zwaan geworden.