Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Floor Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

De Wibautstraat in Amsterdam is een straat in ontwikkeling. Vele vroegere kantoorgebouwen, zoals de voormalige kantoren van Trouw, Parool en de Volkskrant kregen  een herbestemming. De transformatie van het voormalige kantoor Jan Bommerhuis past in deze ontwikkeling van de ‘Knowledge Mile’.
Het gebouw, ontworpen door architect  F.J.E. Dekeukeleire  in 1961, deed de laatste jaren dienst als dependance van de Hogeschool Amsterdam. Het is nu getransformeerd naar een appartementengebouw van negen lagen met 162 appartementen. De bestaande gevels zijn gesloopt en de betonconstructie is blijven staan. In de plint zit een supermarkt en in de kelder zijn parkeerplekken, bergingen en een fietsenstalling gekomen.  
Door het bestaande gebouw met twee extra lagen op te toppen ontstaat een dynamisch geheel, met een stevig basement en een lichtvoetige opbouw. Het nieuwe gebouw past in de grootstedelijke uitstraling van de straat. Het basement heeft zijn authentieke uitstraling van ‘de nieuwe zakelijkheid’ behouden. Het kent een sterk horizontale belijning in de vorm van metselwerkstroken onderbroken door vouwramen die de hoek omgaan.
De optopping kent een verticale geleding met Franse balkons en is in contrast met de onderbouw. Door de gevelarchitectuur rondom het gehele gebouw te trekken ontstaat er een alzijdig gebouw. Met balkons op het zuiden die fraaie uitzichten geven over de stad en de Amstel.