Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Goede Doelen Loterijen, Amsterdam

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

Een langdurig leegstaand en verwaarloosd pand in Amsterdam Zuid is omgetoverd tot een hoogwaardig, inspirerend en duurzaam kantoor voor alle medewerkers van de Goede Doelen Loterijen. Het gebouw kreeg de BREEAM certificering 'Outstanding' en is het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland.

Het duurzame ontwerp begon met behouden van wat er al was: de betonstructuur, de hoofdopzet en veel materialen van het bestaande gebouw zijn bewaard. Hier zijn nieuwbouwvolumes aan toegevoegd en een spectaculair nieuw dak over het gehele bestaande gebouw. Alle toevoegingen zijn duurzaam: natuurlijke materialen  (verduurzaamd hout, natuursteen) veel groen, stroomopwekkende ramen op het zuiden, zonnepanelen voor duurzame energie en opvang van regenwater voor het sanitair en de sprinklerinstallatie.

De bestaande opzet is in het nieuwe gebouw nog duidelijk zichtbaar. Er is een verdieping toegevoegd aan het pand, daarmee is het nieuwe gebouw nog steeds een stuk lager dan de bebouwing aan de Zuidas en slaat een bijzondere brug tussen dit zakendistrict en de aangrenzende woonwijk.

Voor het project is een jaren leegstaand pand hergebruikt. Het resultaat van de renovatie is een gebouw dat voelt als een thuis voor de 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen en deze organisatie past als een handschoen. Maar het gebouw is er niet alleen voor de medewerkers: een publiek restaurant met een levendig plein, een auditorium dat ook door de buurt gebruikt kan worden en een tv-studio maken dat dit gebouw zich verbindt met de gemeenschap en de wijk.

De uitdaging was om de hoge duurzaamheidsambitie te combineren met een gebruiksvriendelijk, ‘menselijk’ gebouw. Dat dit gelukt is komt door het unieke proces van co-creatie waarin nauw is samengewerkt met opdrachtgever en medewerkers. Het uiteindelijke gebouw is het resultaat van een terughoudende opstelling waarin luisteren centraal stond. Zo konden we de wensen van de gebruiker in kaart brengen en ze uiteindelijk een gebouw geven, nog mooier dan ze hadden kunnen dromen.