Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Woningbouwcomplex Het Schip, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Van 2016 tot juli 2018 is het internationaal bekende sociale woningbouwcomplex Het Schip volledig gerestaureerd. Het Schip wordt beschouwd als een van de belangrijkste iconen van de Amsterdamse School, het oeuvre van architect Michiel de Klerk en de opkomst van de sociale woningbouw in Nederland. Honderd jaar naar dato is het gebouw nog steeds in functie als sociaal wooncomplex. Om dit complex ook voor toekomstige generaties te behouden is een grondige restauratie uitgevoerd van de monumentale onderdelen en renovatie van de huidige 82 woningen en transformatie van de school in het complex naar museum.

De restauratie heeft vooral tot doel gehad om het casco te herstellen, waar nodig duurzaam te verbeteren en waar mogelijk zichtbare ingrepen uit het verleden te ontstoren. In alles wat het projectteam heeft gedaan, is het zoeken naar een symbiose van deze verschillende ingrepen in combinatie met het respect van de monumentale waarde van het complex de richtlijn geweest. Met aandacht voor hedendaags en toekomstig gebruik en beheer is het complex voor de komende generaties gewaarborgd.

Ook bij de renovatie van de woningen zijn, met respect voor het monument, verbeteringen doorgevoerd waarmee de woningen weer voldoen aan hedendaagse maatstaven op het gebied van wooncomfort en duurzaamheid. De rol en medewerking van de bewoners in deze keuzes is zeer belangrijk geweest. Het heeft geleid tot een duurzaamheidsoplossing met goed geïsoleerde woningen en een klein collectief installatieconcept, voldoende aan hedendaagse nieuwbouwnormen. Omdat de woningen zo goed geïsoleerd zijn, kunnen 8-12 woningen worden verwarmd met 2 standaard combiketels. Door het warmtapwater via een zonneboiler te leveren en algemene elektrische voorzieningen uit PV cellen is Het Schip duurzaam voorbereid op de toekomst.