Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hotel Restaurant BIZAR-BAZAR, Arnhem

S (gebouw)

Projectomschrijving

In de voormalige  Lutherse kerk in Arnhem, gebouwd in 1895 door van A.F. Freem, is Hotel Restaurant Bizar Bazar gevestigd. Het rijksmonument kon niet meer door de geloofsgemeenschap in stand gehouden. Zijn sobere maar rijk gedecoreerde bouwstijl leent zich voor een transformatie tot horecagelegenheid in zuid mediterraanse sfeer.
De kerk is gesitueerd op een locatie die in 2018 is verkozen als ‘de lelijkste plek van Arnhem’.  Een stukje niemandsland tussen het stadscentrum en de wijk Klarendal. Het initiatief werkt aanstekelijk: de buurt wordt in vlot tempo ontwikkeld tot een bruisend stadsdeel.
De aanwezigheid van een daklozenopvang met een hoge belasting voor de buurt noopte tot het verplaatsen van de hoofdingang naar de achterkant van de kerk. De daarvoor noodzakelijke doorbraak in de apsis werd uiteindelijk door de vergunningverleners toegestaan.
Ontwerpers kregen de opdracht een totaalontwerp te realiseren: architectuur, interieur en productontwerpen, met ‘respect voor het monument’ als uitgangspunt. De hotelkamers zweven als ‘huisjes op palen’ in de kerk en raken deze nauwelijks aan. Je kijk er omheen en langs de ruimte in naar het beschilderde tongewelf ook te zien vanuit je bed door dakramen in de kamers. Deze bouwconstructie verzekert de omkeerbaarheid van de ingreep. Oude kerkbanken zijn hergebruikt en volledig vermaakt tot nieuwe meubels en wandbekledingen.
Het is een ‘boutique’ hotel:  alles in een ruimte. Met op de begane grond een MIVA kamer voor minder validen. Inbedding in de buurt wordt versterkt door in te kopen bij lokale ondernemers. Het restaurant heeft een bar, high dining, café, lounge, stamtafels en ‘chefs table’. Het meubilair is speciaal voor dit project ontworpen en zowel ambachtelijk als met de meest moderne lasertechnieken geproduceerd.  
Een transformatie die de oorspronkelijk ruimte en schoonheid van de voormalige kerk versterkt,  levendigheid en kracht geeft aan de buurt en leidt tot waardering en instandhouding voor een monument.