Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hotel van de Vijsel, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Aan de Overtoom te Amsterdam is na een planproces van bijna 20 jaar de monumentale Houthandel Van de Vijsel getransformeerd naar een vier sterren hotel met 82 kamers. De opdracht was om bij deze zeer ingrijpende transformatie de 'genius loci' te bewaren.

Wat is er toepasselijker bij een voormalige houthandel dan dit in hout te doen? Architect Minke Wagenaar heeft er voor gekozen om de nieuwe dragende constructies op te bouwen met massiefhouten wanden en vloeren. Deze zijn samengesteld uit aan elkaar gedeuvelde profielen, zonder toepassing van lijm. De oude houtconstructies van dit gemeentelijke monument zijn volledig gerestaureerd en herplaatst. Vanwege brandveiligheid bij bezwijken waren deze constructief niet herbruikbaar. Andere argumenten waren de beperkte dikte, de duurzaamheid, de bouwfysische aspecten van damp open bouwen en de karakteristieke uitstraling van het materiaal. De oude en nieuwe houtconstructies hebben ook eenzelfde uitzettingsgedrag.

De oude houtconstructie is op elk schaalniveau zichtbaar. Ook dat was in 2007 een opdracht van de toenmalige Commissie voor Welstand en Monumenten. Zelfs in de badkamers zijn oude houten balken en kolommen in het zicht gehouden. In elke hotelkamer is het houten plafond en één houten wand zichtbaar. Vanwege de geluidisolatie tussen de kamers is de tegenoverliggende wand voorzien van een voorzetwand.

De houtconstructies zijn geplaatst op een nieuw basement dat is samengesteld uit verschillende afzinkkelders, zodat er tot op de grens van het perceel kon worden gebouwd. Logistiek was de bouwplaats een complexe opgave met slechts een beperkte toegang voor een groot oppervlak, aan een drukke hoofdverkeersroute in de stad.

Minke Wagenaar heeft zeventien jaar lang aan het project gewerkt, voor drie verschillende opdrachtgevers en met vele andere partijen. Het is uiteindelijk de huidige eigenaar en opdrachtgever die de in 2010 en 2014 verstrekte vergunningen zonder voorbehoud uit heeft laten voeren.